Att nå socialt utsatta grupper
Forskningsprojektet "Att nå socialt utsatta grupper" handlar om att stärka representativiteten i SOM-institutets olika undersökningar genom att studera bortfall och hur man kan underlätta dialogen med de grupper som svarar i lägre utsträckning.
"Att nå socialt utsatta grupper" är ett pågående forskningsprojekt vid SOM-institutet. Projektets fullständiga titel är: Ett projekt för utvecklandet av nya interventioner för att minska svarsbortfallet i frågeundersökningar bland invandrare, socialt utsatta grupper, och bland personer som bor i utanförskapsområden.
Bakgrund
Det moderna samhällets kunskapsförsörjning är starkt beroende av information baserad på frågeundersökningar (surveyundersökningar) av olika slag, exempelvis enkäter, telefonintervjuer och webbenkäter. Till dessa hör bland annat våra SOM-undersökningar och de studier vi genomför i Medborgarpanelen.
De senaste decennierna har svenska opinionsundersökningar mötts av alltmer utmaningar i samband med fallande svarsfrekvenser. Problemen förstärks av att vissa grupper är mer villiga än andra att ställa upp och svara på undersökningarna. Grupper av människor från socialt utsatta områden, nyligen invandrande personer och flyktingar är betydligt mindre sannolika att svara på enkäter än genomsnittet. Detta påverkar resultatens representativitet och gör att undersökningarna inte blir lika tillförlitliga som de tidigare var.
Syfte och målsättningar
Syftet med projektet Ett projekt för utvecklandet av nya interventioner för att minska svarsbortfallet i frågeundersökningar bland invandrare, socialt utsatta grupper, och bland personer som bor i utanförskapsområden är att bidra till pålitligheten hos surveybaserad information till samhället genom att öka förståelsen för hur man kan öka svarsfrekvenserna bland grupper som generellt sett har varit svårare att få att svara på enkäter.
Projektet kommer dels att undersöka hur nivåskattningar av attityder, åsikter och värderingar i Sverige påverkas av svarsbortfall i dessa grupper. Framförallt riktas fokus mot svarsbortfall bland nyligen invandrade personer, grupper i utanförskapsområden, och socialt utsatta grupper.
Utöver detta avser projektet att utveckla nya moderna strategier för att få dessa grupper att svara på enkäter. Vi hoppas kunna ta fram nya mer effektiva sätt att kontakta, bjuda in och övertyga personer från socialt utsatta grupper och områden. Delar av projektet genomförs i samarbete med resurspersonal och pilotgrupper i resurssvaga delar av Göteborg.
Att få invandrargrupper, socialt utsatta personer och personer som bor i utanförskapsområden att svara på enkäter är viktigt. Särskilt som enkäter är ett av de viktigare verktygen politiker och myndigheter har för att samla in information om vad medborgare tycker och tänker. Om samhällets beslutsfattare inte får korrekt information om dessa medborgares attityder och värderingar kommer de inte kunna utveckla de policys och riktlinjer som är bäst anpassade för det moderna Sverige.
Finansiering och tidsplan
Projektet är i sin helhet finansierat av Veteskapsrådet. Arbetet påbörjades år 2020 och kommer att hålla på i tre år. Resultat från projektet kommer att publiceras i vetenskapliga tidskrifter inom området surveymetod.
Ansvarig forskare är Sebastian Lundmark