Hem- och konsumentkunskap
Lockas du av mat, hälsa och hållbar utveckling? Är du intresserad av ekonomi och konsumtion? Vill du bli lärare? Då är hem- och konsumentkunskap ett ämne för dig.
Hem- och konsumentkunskap är ett dagsaktuellt ämne inte enbart i skolan. I ämnet ingår frågor om privatekonomi, hushållskulturella variationer och traditioner, reklam och medias betydelse för konsumtionsval, samt etik och estetik. Ett ämne och lärande som av elever uppfattas som både lustfyllt och matnyttigt.
Vid Institutionen för kost-och idrottsvetenskap ansvarar vi för undervisning i hem- och konsumentkunskap som kan ingå i grundlärar- och ämneslärarprogrammen. I alla kurser integreras ämnesinnehåll och ämnesdidaktik. Vår uppgift på institutionen är att utbilda lärare som i sin undervisning ger elever möjlighet att vara reflekterande och handlingskraftiga konsumenter med förmåga att göra övervägda konsumtionsval.
Specifikt för lärarutbildningen i HKK i Göteborg är den är campusförlagd och där erbjuds du såväl kurser inom grund- och ämneslärarprogrammen dessa kurser kan även läsas som fristående kurser.
Hem- och konsumentkunskap i grundskolan
Hem och konsumentkunskap (HKK) ofta förlagt till årkurs 6-9 vilket innebär att du ofta får träffa många av skolans elever. Skolämnet HKK handlar om livet och verksamheterna i hem och familj. Vardagens vanor och val är centrala. Människors samspel med varandra, naturen och samhället är en viktig utgångspunkt.
I HKK arbetar du med unga människors lärande och utveckling inom områden som rör det dagliga livets små och stora beslut. Ämnets områden inkluderar mat och matlagning, privatekonomi och konsumtion samt levnadsvanor vilka belyses utifrån tre övergripande perspektiv - hälsa, ekonomi och miljö. Konkret kan det innebära att utveckla färdighet i att planera, välja och laga mat som är bra för hälsan, ekonomin och för miljön samtidigt som lärandet blir en sinnesupplevelse.
Betydelsen av gemenskap och sociala relationer i det dagliga livet, inte minst i genus, jämställdhet och kulturella frågor, synliggörs. Ämnet ger elever möjlighet att vara aktiva, utveckla sin kompetens och känna tillit till sin egen förmåga när det gäller att hantera konsumtion, ekonomi samt att organisera och sköta ett hem.
En mycket god arbetsmarknad för hem- och konsumentkunskapslärare
Det kommer att vara fortsatt brist på lärare, bland annat i hem- och konsumentkunskap. Prognos över behovet av lärare och förskollärare - Skolverket. Majoriteten av de studenter som gått hos oss får jobb som hem- och konsumentkunskapslärare när de gått ut sin utbildning.
Examensarbete och VFU
För de som ämneslärarutbildning med Hem- och konsumentkunskap som första ämne så ingår också examenarbete och verksamhetsförlag utbildning (VFU). Det ingår två examensarbeten om 15 hp vardera där fokus är på hem och konsumentkunskap. VFU är uppdelad på 4 kurser om totalt 30 hp som är utspridda under hela utbildningen från första terminen till sista året. Du gör din VFU på en grundskola och har en hem- och konsumentkunskap lärare som handledare.
För mer information om examensarbeten läs på Studentportalen.
För mer information om VFU inom lärarutbildningen läs under studera/vfu.
Ämnesutbildning hem- och konsumentkunskap
Specifikt för lärarutbildningen i hem- och konsumentkunskap i Göteborg är att ämnesteori och ämnesdidaktik integreras i kurserna och att kurserna är campusförlagda. Lärarprofessionen sätts i fokus och förståelsen för hushållsperspektivet fördjupas och breddas. Kurserna visar på de olika delar som finns inom ämnesområdet. Tillsammans ger dessa dig helheten för att kunna undervisa i ämnet hem- och konsumentkunskap. I kurserna är hållbarhetsperspektivet synligt när det gäller miljö, ekonomi och sociala dimensioner. Genom den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, får du sedan möjlighet att omsätta kunskap i praktik och erfarenhet.
Hem- och konsumentkunskap ingår i följande lärarprogram:
Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i årskurs 7–9
Kurser som ingår i programmet och även ges som fristående:
- Hem- och konsumentkunskap 1 för lärare 7-9, 15 hp (VT)
- Hem- och konsumentkunskap 2 för lärare 7-9, 15 hp (VT)
- Hem- och konsumentkunskap 3 för lärare 7-9, 15 hp (HT)
- Hem- och konsumentkunskap som andraämne: Hem- och konsumentkunskap 4 för lärare 7-9, 15 hp (HT), kurskod: L9HK40
- Hem- och konsumentkunskap som förstaämne: Hem- och konsumentkunskap 4 för lärare 7-9, 15 hp (HT), kurskod:L9HK45 (länk till kursplan, pdf), Obs! Ges ej som fristående
Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem
Kurser som ingår i programmet men som också ges som fristående: