Linda tog steget från yrkeschaufför till yrkeslärare
Efter tio år som yrkeschaufför vidareutbildade sig Linda Jansson till yrkeslärare. Nu jobbar hon på ett gymnasium i Kungälv och lär ut det yrke hon själv älskar.
—Nu har studenterna sprungit ut och jag är klar med alla uppgifter till yrkeslärarprogrammet. Det känns skönt, säger Linda Jansson.
Parallellt med att eleverna på Mimers hus tog studenten i juni blev Linda Jansson själv klar med de sista uppgifterna på yrkeslärarprogrammet. Snart är hon legitimerad yrkeslärare på Fordon- och Transportprogrammet vid Mimers Hus Gymnasium i Kungälv.
Det var efter tio års arbete som lastbilschaufför hon bestämde sig för att läsa vidare till yrkeslärare.
—Jag älskar ju att köra lastbil, men med två barn och en gård hemma blev det för mycket stress på dagarna, och heller inte lika roligt då. Så jag började jag tänka om.
Tanken på att bli yrkeslärare väcktes när Linda besökte sin gamla gymnasieskola och en av hennes lärare uppmuntrade henne till att börja jobba som lärare. När det sedan dök upp en ledig lärartjänst sökte hon den.
—Jag sa upp mig och började som lärare på skolan i två månader senare. Jag jobbade ett halvår för att se om det passade mig, och sökte sedan in till yrkeslärarprogrammet på Göteborgs universitet.
Hur var det att börja studera igen efter så många år i yrkeslivet?
—Det var tufft i början. Det tar innan man kommer in i att plugga och läsa igen. Särskilt första kursen var tuff. Jag undrade varför jag gjorde detta. Det var också många avhopp under första terminen. Mitt tips till andra studenter är att fortsätta jobba på och inte ge upp, det blir lättare ju längre tiden går.
Yrkeslärarprogrammet är på halvtid under 3 år. Men det går också att läsa på två och ett halvt år, vilket Linda valde att göra. Då läser man den sista terminen på heltid.
—Jag tycker att utbildningen var bra och intressant. Det har gett mig ny kunskap inom hur man undervisar, ledarskap, konflikthantering, betygsättning och mycket annat. Men framför allt har det funnits en go´ gemenskap och stöttning i klassen.
När vi besöker Mimers hus råder det full aktivitet. Teorilektioner varvas med praktiska övningar som backning med släp och att öva med att ”krana” timmerstockar från en trave till ett gigantiskt stocktorn.
—En typisk dag kan börja med ett teoripass för att sedan återgå till elevernas praktiska moment. Men alla elever gör inte praktiska moment samtidigt utan några jobbar samtidigt i klassrummet. Utmaningen är att finnas till för eleverna i klassrummet men också för de elever som utför sina praktiska moment. Men vi jobbar väldigt tätt i arbetslaget och har ett gott samarbete. I min klass är vi två lärare. En av oss är ute och övningskör hela dagarna med eleverna och den andra läraren jobbar ”inne” på skolan.
Under tiden Linda är i klassrummet tar hennes kollega ut en elev för uppkörning i en stor lastbil. När de kommer berättar eleven Tindra att hon har klarat uppkörningen.
—Vi har många tjejer på vårt program och de uppskattar att det finns kvinnliga lärare. Också att man är relativt ung tycker de är roligt!
Vad är det bästa med ditt jobb?
—Helt klart eleverna! Att få vara med på den resa som de gör är fantastiskt.
Du lär ut ett yrke som du själv älskar. Saknar du inte lastbilen?
—När jag gick klart skolan så gick jag också en kurs som heter ”Eget på väg”. Med den får man bedriva yrkesmässig trafik och starta ett eget företag. Jag vill fortfarande köpa en egen lastbil som jag kan ha hemma på gården. Så intresset för dessa fordon finns absolut kvar!
Det finns över 200 ämnen på gymnasiet och vuxenskolan! Läs mer på programsidan.
Yrkeslärarprogrammet startar två gånger per år vid Göteborgs universitet, både vår och höst.
Jobba och studera samtidigt! Du studerar i 3 år på halvfart eller på 2,5 år, där sista terminen är på helfart.