Vilken IT-utbildning ska jag välja?
Här hittar du svar på några vanliga frågor om de fyra programmen på grundnivå inom IT vid Göteborgs universitet: Kognitionsvetenskap, Systemvetenskap, Software Engineering och Datavetenskap.
Vanliga frågor och svar:
Vad är det för skillnad på de olika kandidatprogrammen inom IT?
Du kan tänka på dem som på en skala från ”mjukt” till ”hårt", där kognitionsvetenskap är det program som innehåller mer av psykologi och interaktion mellan IT och individer, grupper och samhällen. I den andra änden finns datavetenskap, där fokus ligger på programmering, matematik och den mer utpräglat tekniska kunskap som krävs för att bygga program och system. Däremellan ligger systemvetenskap och Software Engineering.
Ett sätt att visa på skillnaderna är just via andelen programmering – lägst i programmet överst, störst andel programmering i programmet längst ner i listan:
- Kognitionsvetenskap
- Systemvetenskap
- Software Engineering
- Datavetenskap
På en arbetsplats arbetar ofta personer från dessa olika bakgrunder tillsammans, men har olika roller utifrån sin bakgrund – som projektledare, utvecklare eller programmerare, analytiker med mera. Inom samtliga fyra områden finns arbetsplatser på alla områden i samhället; inom sjukvård, kommuner, skola, såväl som på konsultföretag, små företag eller större företag som till exempel Volvo eller Google.
En person som läst systemvetenskap kan också ha samma yrkesroll som en person som läst datavetenskap, beroende på vad yrkesrollen innebär och vilken kompetens arbetsgivaren behöver, förutom den rent ämnes-specifika. Det kan alltså skilja sig en hel del åt.
Behöver jag kunna programmera innan jag påbörjar på en IT-utbildning på grundnivå?
Nej, inget av våra fyra program kräver tidigare programmering, men självklart kan du ha ett litet försprång om du har kunskaper i programmering. Kurserna är dock skapade utifrån att det inte finns någon tidigare programmeringskunskap.
Jag är intresserad av IT men inte av matematik – kan jag plugga IT ändå?
Ja, utifrån skalan ovan kan sägas att programmen i kognitionsvetenskap och systemvetenskap kräver minst matematik och datavetenskap kräver mest. Utbildningen i Software Engineering ligger mittemellan. En fingervisning är nog att du måste gilla matematik för att trivas på det datavetenskapliga programmets relativt krävande men också intressanta kurser.
Vad kan jag arbeta med efter att ha läst kognitionsvetenskap?
Med en examen i kognitionsvetenskap får du en bred och kvalificerad teoretisk kunskap om hur biologiska och maskinella system bearbetar och kommunicerar information. Du kan till exempel jobba med IT-system, som interaktionsdesigner, med riskfrågor i människa-tekniksystem, eller med marknadsföring eller reklam.
Vad blir jag när jag har läst en kandidatutbildning hos er?
Du får en bred kandidatexamen inom ditt huvudområde som förbereder dig för ett yrkesliv där du själv kan inrikta dig och specialisera dig inom olika områden.
Utbildningarna är även forskningsförberedande och du kan fortsätta att läsa en masterutbildning efter din examen och kanske satsa på en karriär som forskare inom akademin.
Måste jag kunna och/eller ha betyg i svenska för att läsa på programmet i Software Engineering and Management?
Nej, du behöver inte kunna svenska, det är ett helt och hållet internationellt program och all kommunikation sker på engelska.
Vad betyder ”undantag ges för Samhällskunskap A/ Samhällskunskap 1b/1a1+1a2” i förkunskapskraven för vissa program?
Det betyder att du inte behöver ha de kurserna i din gymnasieexamen.
Finns det engelskatest jag kan göra om jag inte har rätt nivå av engelska i min gymnasieexamen? (för internationella studenter)
Vilka egenskaper kan jag behöva för att jobba inom IT?
Förutom ämneskunskapen krävs att du redan under studietiden engagerar dig vid sidan om studierna, till exempel i Hackathons, tävlingar eller ideella projekt. Du behöver kunna nätverka, skapa kontakter, visa vem du är och lyfta dina ”soft skills”. Arbetsgivare vill ofta ha medarbetare som kan tänka nytt och vara flexibla i en värld där allting ständigt befinner sig i förändring. Kanske arbetar du som konsult och då kan du behöva känna dig trygg med att vara på en arbetsplats samtidigt som du tillhör en annan organisation.
Du får också räkna med att de allra mest spännande jobben kommer längre fram och att du kanske börjar din karriär med enklare typer av tjänster.