Det var viktigt att välja något med miljövetenskap men som samtidigt hade en framtid på arbetsmarknaden
Robin Levin har valt miljöplanering som inriktning och tipsar om att engagera sig utanför studierna.
Berätta lite om dig själv.
Jag heter Robin Levin och började studera hösten 2019. I gymnasiet så gick jag restaurang och livsmedelsprogrammet här i Göteborg, där jag senare jobbade som kock. Efter ett par år så insåg jag att det fanns ett driv att lära mig mer än vad restaurang livet hade att erbjuda, så genom folkhögskolan pluggade jag upp och lade till ämnen. Senare sökte jag in till Göteborgs universitet där jag nu går och stormtrivs.
Hur blev du intresserad av miljö/hållbarhetsfrågor?
Jag blev först intresserad av miljöfrågor när en nära vän till familjen berättade mer om miljöproblemen och vad de faktiskt innebar när jag gick i grundskolan. Sedan så var det genom grundskolans lärare som också var aktiva inom miljöengagemang som fick mig att bli mer intresserad av hur vi som människor kan leva mer hållbart för både samhället och naturens skull.
Hur tänkte du när du skulle välja skola och program?
Det var viktigt att välja något med miljövetenskap men som samtidigt hade en framtid på arbetsmarknaden, så det blev flera avvägningar. Vilken skola det skulle vara var ganska lätt att välja då jag är bosatt i Göteborg sedan tidigare så då gällde skolorna i Göteborg, allt annat var irrelevant. Eftersom det var Handelshögskolan som höll i det samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet så var det högsta prioritet på den skolan. Samt att skolan har nära kopplingar till arbetslivet och har hög kvalité på sina utbildningar.
Du har valt kulturgeografi som inriktning på programmet, varför valde du den inriktningen?
Första året när man läser miljövetenskap så tar flera föreläsare från olika profilval upp miljövetenskapliga aspekter om sina respektive ämnen. Under dessa föreläsningar så tyckte jag att det var de kulturgeografiska föreläsningarna som var mest intressanta. Hur samspel mellan människor och natur påverkade platser genom tiden samt hur vi kan använda detta för att påverka hållbarhetsarbetet på lokal som global nivå.
Kulturgeografi är ett väldigt brett område så jag uppskattar friheten att kunna ha en stor valmöjlighet att studera lite vad jag vill.
Men den främsta anledningen att studera kulturgeografin beror på att majoriteten av alumner samt tidigare studenter som svarat hur deras arbetssituation såg ut så hade en del sagt att de fått jobb mest på grund utav miljöutbildningen och inte deras profilval, då blev det ett val om vad som jag tyckte var mest intressant, inte vad som efterfrågades mest av arbetsmarknaden.
Har du redan nu några idéer om vad du vill arbeta med i framtiden?
Det hade varit roligt att arbeta med planeringsfrågor där man implementerar klimatsmarta åtgärder för att motverka de klimatförändringar som vi känner av idag. Jag tror starkt på att vi kan motverka några av effekterna genom att samarbeta med naturen än att jobba emot det.
Det eller föreläsa om vad klimatförändringarna faktiskt innebär, vilket var det som jag lärde mig mest om under första året och vilken inverkan de har på alla nivåer i samhället för att utbilda folk mer om hur allting håller ihop, från minsta plastpåse till största stålindustri.
Hur ser en vanlig dag ut?
På grund utav covid-19 så har min vardag förändrats mycket, men jag försöker hålla igång rutinerna. Dagen brukar börja med att jag går upp ca kl 8-9, helst en timma och en halvtimme innan föreläsningen så att jag hinner läsa kurslitteratur en timma innan dagens föreläsning som brukar vara kring kl 10 tiden på morgonen. Efter föreläsningen är det lunch och ytterligare en timmes kurslitteratur läsning.
Därefter brukar jag oftast träffa gamla klasskamrater från året innan samt se till att träna minst en timma varje dag för att orka studera. Det är viktigare nu än någonsin att träna då vi sitter stilla mer under isoleringen, om inte för din hälsas skull så gör det för studiernas skull då hjärnan fungerar bättre om man är någorlunda aktiv, minst en timmas aktiv träning varje dag!
Därefter är det serier, online spel eller filmer som gäller på kvällen för att slappna av så jag kan sova ordentligt. Rutin är viktigare än någonsin för att få vardagen att gå ihop så jag planerar mina dagar så att allt hinns med.
Har du några tips till de som funderar på att söka in på universitetet snart?
Gör en avvägning mellan intresse och arbetstillfällen efter utbildningen, du skulle bli förvånad över alla möjliga ämnen som kan kombineras med andra mer arbetsmarknads attraktiva utbildningar. Det ska vara kul att studera på universitetet, glöm inte bort det!
Engagera er i studentföreningarna, det är mycket givande att få en inblick hur föreningslivet fungerar samt träffa andra studenter på andra utbildningar med samma intressen som er. Det kanske är skrämmande i början men min tid inom HaSS, Handelsstudents for sustainability, har varit mer än givande så det rekommenderas starkt att kolla upp skolans studentföreningar för att hitta just den föreningen som du tycker verkar rolig!
Försök att kontakta andra elever på programmet för att bygga upp en studiecirkel så ni kan bolla idéer mellan varandra och bygga upp era sociala nätverk. Det har varit det bästa med universitet, när man sitter och tentapluggar tillsammans eller diskuterar dagens föreläsning.