Image
Student som fotar designverk
Photo: Natalie Greppi
Breadcrumb

Sök till konstnärligt kandidatprogram i design

Informationen på denna sida gäller ansökan till höstterminen 2025.

Arbetsprovsinstruktioner för ansökan till höstterminen 2025

Att resa med tåg är något de flesta kan relatera till, oavsett om det handlar om vardagspendling eller längre resor. Tågresor erbjuder mer än bara transport – de är en chans att koppla av, läsa, lyssna på musik eller bara njuta av utsikten. Andra aktiviteter som att äta, arbeta eller samtala med andra resenärer är också en del av upplevelsen.

Oavsett varför du väljer att resa med tåg är det ett hållbart resealternativ. Det är ett medvetet val för både miljön och en hållbar samhällsutveckling.

De olika faserna av en tågresa – innan, under och efter - representeras av olika designtillämpningar. Det kan handla om allt från visuell kommunikation till hur vagnarnas interiör är utformad - och allt däremellan.

1. Uppgift:

Utgå från ett valfritt område som är kopplat till att resa med tåg och skapa ett designförslag till något du tycker saknas. Du kan också välja en befintlig situation eller miljö som du vill utveckla eller förändra genom design.

Exempel på områden för ditt designförslag: informationsdesign, digitala lösningar, rumsliga gestaltningar av tågvagnar och stationsområde, upplevelser, aktiviteter eller andra produkter som rör tågresor med mera.

a)    Gestaltning
Designförslag inklusive ett urval av skisser från processen ska presenteras som en PDF i liggande format på 2-4 sidor (det kan vara flera bilder på samma sida). Designförslaget kan presenteras på valfritt sätt, t.ex. med analog bild, digital bild eller fotografi av något tredimensionellt. Det går även att ladda upp max 3 video- eller ljudfiler.

b)    Förklarande text
Den förklarande texten är till för att vi bättre skall förstå hur du kom fram till din idé och hur din arbetsprocess har sett ut. Vi vill gärna veta hur du har tänkt kring val av material, färg, form, storlek, vilken skala mm. Vi värderar inte texten språkligt. Texten ska omfatta följande två punkter med max 3000 tecken.

  • Hur kom du fram till ditt förslag?
  • Beskriv och motivera din designlösning

2. Portfolio
Portfolion ska presenteras som en PDF i liggande format på 3-15 sidor (det kan vara flera bilder på samma sida). I portfolion visar du bilder på egna arbeten som du tycker representerar ditt kreativa arbete. Det kan tex. vara skisser, teckningar, modeller, skulptur, projekt, materialstudier mm. Använd valfria media tex. analog bild, digital bild eller fotografi av något tredimensionellt. Det går även att ladda upp max 3 video- eller ljudfiler. Om du vill kan du skriva kortfattade förklarande texter till dina bilder.

Tidigare utbildning
Vi vill gärna veta vad du har för tidigare utbildning.
(Frågan ligger inlagd under ett frågeformulär i Slideroom och du fyller i ditt svar i ett fritextfält).

 

  • Alla delar av ansökan ska vara anonyma. Ta inte med ditt namn, adress eller andra personuppgifter i materialet.
  • Om du presenterar projekt eller verk i ditt prov som genomförts i samarbete med någon annan, ber vi dig kortfattat beskriva samarbetet och ditt eget bidrag.
  • Om du har använt generativ AI för att framställa eller bearbeta bild, ljud eller text i dina konstnärliga verk eller skriftlig redogörelse, ber vi dig beskriva din användning och din framställningsprocess.

Arbetsprovet består av två steg. Du får besked om du har gått vidare i slutet av mars. Om du går vidare kommer kommer en andra uppgift att skickas till dig under sista veckan i mars.

Navigate to video: Lär känna de konstnärliga utbildningarna – följ med en student!
Video (01:00)
Lär känna de konstnärliga utbildningarna – följ med en student!
Photo: Natalie Greppi

Skicka in ditt arbetsprov

Skicka in ditt arbetsprov via vårt arbetsprovsverktyg SlideRoom. SlideRoom stänger vid midnatt (CET) dagen för deadline av arbetsprovet. När du har skickat in din ansökan får du ett bekräftelsemejl från SlideRoom.

Vi rekommenderar att du laddar upp ditt material minst 24 timmar före deadline. Det är inte möjligt att skicka in arbetsprov efter att ansökningsperioden i SlideRoom har stängt.

Bedömning av arbetsprov

 Bedömargruppen bedömer din ansökan utifrån följande bedömningskriterier:

• Idé – här menas bakomliggande tankar, lösning, budskap och mening
• Gestaltning – form, färg, material och uttryck
• Presentation – hur arbetet kommuniceras i bild, foto, modell, layout och text

Behörighet och urval 

Alla kompletta ansökningar bedöms av en bedömarjury som består av programansvarig och representanter från enheten som programmet tillhör.   

Ett antal sökande kommer att gå vidare i ansökningsprocessen genom att få en andra uppgift. Meddelande om du har gått vidare eller inte skickas via e-post till den e-postadress du har uppgett på antagning.se.

Grundläggande behörighet

Se till att dina tidigare meriter som styrker grundläggande behörighet finns registrerade på antagning.se. Om du behöver ladda upp kompletterande dokument som styrker din behörighet gör du detta på “mina sidor” på antagning.se.

För mer information, se ladda upp rätt papper.

Om du har en utländsk grund/gymnasieutbildning behöver du ladda upp betyg och rätt dokument som visar att du är behörig till de utbildningar du sökt. Alla dokument laddas upp via “mina sidor” på antagning.se.

För mer information om utländska betyg, se utländsk gymnasieutbildning.

Om du som går sista terminen på gymnasiet eller Komvux går vidare till intervju, ska du ladda upp ett intyg på antagning.se om att du studerar sista terminen. Kontakta din skola för intyg.

Om du inte har laddat upp komplett underlag kommer du att bedömas som obehörig.
 

Söka med reell kompetens

Om du inte har grundläggande behörighet kan du ansöka om att bli bedömd för reell kompetens. Läs mer om hur du ansöker på reell kompetens - En annan väg till behörighet. Observera att ansökan ska vara inkommen senast sista ansökningsdag. 

Du kan bli beviljad reell kompetens om du kan visa att du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen på andra sätt. Sådana förutsättningar kan styrkas genom:

  • annan relevant utbildning
  • relevant yrkeserfarenhet eller annan praktisk erfarenhet
  • relevanta konstnärliga färdigheter och förmågor

Viktiga datum

20 januari 2025: Ansökningsperioden öppnar

3 mars 2025: Sista dag att ansöka till programmet på antagning.se

3 mars 2025: Sista dag att skicka in ditt arbetsprov i SlideRoom  

10 mars 2025: Sista dag att komplettera din anmälan. Kompletterande underlag laddas upp på dina sidor på antagning.se

Mars/april 2025: Meddelande om du har gått vidare till den andra arbetsprovsuppgiften skickas ut. Instruktionen skickas till den e-postadress som du har uppgett på antagning.se

April 2025: Din behörighet granskas

15 maj 2025: Antagningsbesked publiceras på antagning.se