Med kvantitativ metod kan statsvetenskap utforskas på många intressanta sätt
Emma Törnblom läser masterprogrammet i statsvetenskap (MaPS) och drömmer om att forska. Det finns mycket som intresserar henne inom statsvetenskapen, speciellt frågor som rör orättvisor och ojämlikhet. Sedan en tid tillbaka har hon också fastnat för ett ämne som hon tidigare hade lite svårt för, nämligen kvantitativ metod.
Hej Emma! Vad gjorde du innan du började på din master och varför valde du just den?
När pandemin slog till hade jag precis avslutat en tidsbegränsad anställning som administratör och ville börja studera igen. Innan dess läste jag politices kandidatprogrammet i Lund, vilket resulterade i en fil. kand. med inriktning statsvetenskap.
När jag hade bestämt mig för att jag skulle söka ett masterprogram så tänkte jag tidigt på Göteborgs universitet. Jag har hört många bra saker om Statsvetenskapliga institutionen här och gillade verkligen staden. Jag fastnade för just MaPS för att det är en bred masterutbildning som passar för såna som jag, nämligen de som inte riktigt vet vad de vill nischa in sig på.
Jag tror att det är en väldig fördel att ha läst en master både för möjligheten att få, men också att kunna utföra ett kvalificerat jobb.
Vad tycker du har varit mest givande hittills, och varför?
Första halvan av första terminen fick vi en två veckor lång fördjupning på olika statsvetenskapliga områden – offentlig förvaltning, komparativa studier med mera – vilket jag tror är ett bra sätt för oss som läst statsvetenskap innan att återupptäcka ämnet på. Något av det jag uppskattade mest var tempot, att du förväntas klara att arbeta och producera texter av kvalité snabbt. Det kan låta som skrämmande men för min del fick jag ett bättre självförtroende när jag märkte att det funkade. Dessutom så lärde jag mig jättemycket om olika forskningsområden och det är var väldigt givande att kunna diskutera dessa med andra studenter på seminarierna.
Var det självklart för dig att fortsätta studera på masternivå?
Ja, för mig var det ganska självklart. Jag lärde mig mycket under kandidaten men väl ute i arbetslivet så kände jag mig inte så trygg rent kunskapsmässigt som jag hade hoppats. Jag tror att det är en väldig fördel att ha läst en master både för möjligheten att få men också att kunna utföra ett kvalificerat jobb. Det är väldigt kul att studera statsvetenskap och jag skulle gärna fortsätta med det även efter mastern, men mycket av det vi tränas på är användbart även i ett arbetsliv utanför den akademiska världen.
Finns det någon gren inom statsvetenskapen som intresserar dig mer än andra?
Väldigt mycket är extremt spännande! Det är väl bra generellt men det gör det också svårt för mig att välja något att fokusera på, exempelvis för en masteruppsats. På ett övergripande plan så är det frågor om orättvisor och ojämlikheter som intresserar mig mest. Sedan jag började på masterprogrammet har jag också fått ett nyväckt intresse för kvantitativa metoder och hur olika metoder kan göra det möjligt att utforska statsvetenskapliga frågeställningar på en massa intressanta sätt som jag inte hade tänkt på tidigare.
Är det något inom statsvetenskap som du tycker att Göteborgs universitet verkar vara extra bra på?
Jag skulle säga att kvantitativa metoder är Statsvetenskapliga institutionens kanske starkaste sida, och att lära ut dessa till studenter. Själv har jag kämpat med statistiska metoder tidigare och var osäker på om jag skulle klara av att gå den fördjupade kursen i kvantitativa metoder, men jag valde ändå att gå den eftersom jag hade hört att statsvetarna här skulle vara väldigt bra på den delen. Jag lärde mig supermycket och jag skulle verkligen rekommendera andra att gå den kursen på Göteborgs universitet. Den är verkligen anpassad för samhällsvetenskapliga studier och lärarna är enormt skickliga på att förklara och göra saker begripliga som annars kan kännas svåra.
Vad tycker du om lärarna som undervisar dig, märks det att de också är forskare?
Både under hösten och våren har undervisningen nästan uteslutande skett digitalt. Trots det så har föreläsningarna varit väldigt givande och jag tror delvis att det just beror på att flera lärare forskar inom det ämne som de undervisar i och därför är mer engagerade och insatta. För mig var det nog extra viktigt på metodkursen, men jag märker även nu när jag läser en kurs i Quality of Government*, ett ämne som många lärare är engagerade i på Göteborgs universitet, att det är en fördel.
Masterprogrammet i statsvetenskap är ett internationellt program och det går studenter från olika nationaliteter i din klass. Vad har ni lärt er av varandra?
Tyvärr så har distansstudierna gjort att vi inte har haft samma möjlighet att lära känna varandra i klassen lika bra som om vi hade studerat på plats. Trots det så har jag träffat och pratat med flera internationella studenter, och även internationella studenter som går andra program men exempelvis läser samma metodkurs som jag. Det tillför mycket att vi kommer från olika länder och kulturer när vi diskuterar samhällsfrågor, eftersom det är så lätt att tro att ens eget sätt att se på saker är universellt om man inte får höra andra perspektiv. Det gäller både när vi diskuterar under seminarier men även för de frågor som ställs under föreläsningarna.
Hur upplever du studentlivet?
Pandemin har ju tyvärr satt käppar i hjulet för det mesta. Eftersom jag började läsa hösten 2020 så har jag inte upplevt Göteborgs studentliv då det inte varit restriktioner och inställda event. Däremot så kan jag säga att jag tycker att det har fungerat bra med att hitta boende, något jag var lite orolig för när jag skulle påbörja mina studier. Som tur är så finns det flera olika aktörer som erbjuder studentboenden till rimliga priser och med lite tur går det att få boende.
Något jag verkligen uppskattar med Göteborg är att det finns så mycket här utöver att det är en studentstad. När det är fint väder finns det många fina parker och miljöer att vara i. Som den filmälskare jag är så ser jag mycket fram emot när biograferna öppnar igen eftersom Göteborg är Sveriges kanske bästa biostad.
Vad har du för framtidsplaner?
Jag hoppas få en praktikplats till hösten och sedan skriva uppsatsen nästa vår. Just nu läser jag en kurs om Quality of Government, ett spännande forskningsområde och något av Statsvetenskapliga institutionens flaggskepp. I framtiden skulle det vara intressant att exempelvis jobba på en statlig myndighet och se hur deras arbete stämmer överens med de teorier vi läser på kursen om hur statsapparaten bör fungera.
Faktarutan
Namn: Emma Törnblom.
Ålder: 25.
Kommer från: Uppsala.
Läser: Masterprogrammet i statsvetenskap (MaPS).
Gör på fritiden: Ser på film. Kan tipsa om bibliotekets streamingtjänst!
Drömjobb: Forskare i statsvetenskap.
Göteborg tre ord: Kultur, natur, biografer.