Passion för papper öppnade vägen till kemi
Han har alltid älskat färg och form. På konservatorsprogrammet har Ilja Östergren hittat en bra blandning av kreativt skapande och vetenskaplig precision.
Ilja är en aktiv föreningsmänniska. För tillfället är han ordförande i studentgruppen för kulturvård. Det kräver lite tid, men han får väldigt mycket tillbaka.
– Jag vet inte vad det är, men jag hamnar ofta i föreningar. Efter en månad i Göteborg hade jag redan engagerat mig i en studentförening, säger han.
Själv kommer han från östkusten och tycker att Göteborg är gemytlig som studentstad.
– Det finns mycket gemensamma aktiviteter och många föreningar att delta i. Vi har en inspark i början på höstterminen, där alla är välkomna att vara med, på sina egna villkor, säger han.
Praktik på konstmuseum
Ilja är inne på sitt tredje år på universitetet. Han är redan inställd på att fortsätta sina akademiska studier efter sin examen i vår. Utlandet lockar, som exempelvis en masterutbildning i Amsterdam. Men först vill han ha mer erfarenhet. Gärna av samma slag han skaffat sig under sin praktik på Göteborgs konstmuseum.
– Det är kul att komma ut i det riktiga livet och hantera föremål med verkligt värde. Häromdagen fick jag komma nära en Picassotavla. Då gäller det att vara försiktig, säger han.
Konservatorsstudenter får en bred utbildning om olika konst- och kulturhistoriska material. Med fokus på hur man bevarar det för eftervärlden. Iljas egen specialitet är papper.
– Papper är ett trevligt material, både att arbeta med och lära sig mer om. Papper och böcker är också en så viktig del av vår historia, säger Ilja.
Inte naturvetare i botten
Som konservatorstudent hör Ilja hemma på Naturvetenskapliga fakulteten. Samtidigt har han, liksom många kursare, humanistiska eller estetiska gymnasieprogram bakom sig. Något som skapade stor rädsla inför kemikursen. Han ler åt minnet.
– Jag och många andra var ganska nervösa. Jag har nog aldrig kunnat se mig själv som naturvetare och satt på föreläsningarna och undrade sådant som ”Vad sjutton är en logaritm?”, säger han och skrattar.
Men kursen gick bättre än förväntat.
– Vi hade kunniga föreläsare som lotsade oss rätt. Utbildningen har kanske inte gjort mig till kemist, men jag har i alla fall fått de nödvändiga kunskaperna, säger han.
Varför blev det konservatorprogrammet i Göteborg?
– Före universitetet gick jag en bokbindarutbildning. Jag gillar att arbeta praktiskt, men ville även få en utbildning med akademiska inslag som ger möjlighet till en långsiktig karriär. Då passar den
här utbildningen. Det var helt enkelt ett naturligt steg för mig. Här finns också goda chanser för att hitta sin egen nisch. Som metall, glas, måleri, fotografi eller textil, säger han.
Vad är bra att kunna om man vill utbilda sig till konservator?
– Det är en fördel om du tycker om att jobba med händerna och har lite fingerfärdighet. Du bör också tycka att det vore en kul utmaning att arbeta med konsthistoriskt värdefulla föremål. Men annars så kvittar det vilken bakgrund du har. Du kan lika gärna vara intresserad av kemi, metall, textil eller arkeologiska föremål.
Rekommenderar du alla nya studenter att delta i studentlivet?
– Ja, framför allt när man är nyinflyttad och vill ha kontakt med andra. Det finns många aktiviteter i början vid inspark. Tanken är att man ska få testa på studentlivet och kunna knyta kontakter där. Så det är bara att hänga på och sedan fortsätta med det man trivs med.
Har du fler tips till någon som är sugen på att plugga i Göteborg?
– Ställ dig i studentbostädernas (SGS) kö så snart du kan, om du behöver lägenhet. Kom också ihåg att det finns andra sätt att skaffa bostad, som att hyra i andra hand eller bo i kollektiv. Där är studentföreningarna en bra väg till tips och kontakter. Så oroa dig inte för mycket, min erfarenhet är att det löser sig för de som söker.
Ilja Östergren
Ålder: 25 år.
Bor: Studentlägenhet i Göteborg.
Gör: Går tredje året på konservatorsprogrammet.
På fritiden: Tecknar, spelar rollspel som Dungeons & Dragons, aktiv i studentföreningar som Festföreningen Haddock.