Ifrågasätter det självklara
Vad är det som möjliggör demokrati, och vilka utmaningar är det ett demokratiskt samhälle ställs inför? Den frågan - bland många andra - undersöker studenterna på masterprogrammet Kultur och demokrati vid Göteborgs universitet.
– Att studera kultur och demokrati är att ifrågasätta det självklara. Det är ju tvärvetenskapligt, så vi får arbeta med olika discipliner som på olika sätt studerar människans förhållande till samhället, kulturstudier, sociologi, genusvetenskap, idéhistoria, politisk filosofi, och så vidare. Genom att kombinera dessa så kan vi skapa nyanserade och djupa förståelser av hur vår omgivning fungerar. Vi får gräva fram hur kultur uppstår ur politiska omständigheter, som protest och propaganda, och hur demokratin och politiken är beroende av våra kulturella uppfattningar. Jag känner på något sätt att jag har nycklarna till att förstå vår samtid, säger Henrik Bergius, student på programmet Kultur och demokrati.
Programmet är en tvåårig utbildning på avancerad nivå och kurserna består av en blandning mellan teoretisk inläsning och praktiskt utförande. Det är bland annat studier om stadsrummet och offentlighet, konst som protest och personliga uttryck.
En kurs tar upp offentliga samtal där studenterna under handledning planerar, marknadsför, genomför och utvärderar ett offentligt samtal som utifrån ett aktuellt tema diskuterar relationen mellan kultur och demokrati. Förutom praktisk träning i projektledning ger den kursen insikt om de innehållsliga aspekterna av ett kulturarrangemang.
Under praktiken ges studenterna möjlighet att samarbeta med lokala kulturinstitutioner i Göteborg, såsom exempelvis Kulturhuset i Backa eller Frölunda och Göteborgs litteraturhus.
– Sista terminen får vi bedriva vår egen forskning och skriva mastersuppsats. Jag skriver min uppsats nu om kultur- och meningsskapande på ett politiskt extremt onlineforum, säger Henrik Bergius.
Varför valde du att studera Kultur och demokrati?
– Jag drogs till programmet för att jag var intresserad av att förstå de idéströmningar som konstant pågår i samhället. Genom internet blir man så bombarderad av nyheter och intryck och det är en så överväldigande upplevelse. Jag kände att jag skulle behöva teoretiska ingångar och perspektiv för att tillfredställande kunna rimliggöra vad som händer i samhället.
Vad är bäst med programmet?
– Något jag uppskattar med programmet är att vi studenter kommer från olika vetenskapliga discipliner och har så olika erfarenheter. Mycket av undervisningen är seminarier så man får verkligen lära sig av sina kurskamraters kunskaper och tolkningar.
Vad har du för planer efter examen?
– Det känns som att möjligheterna är ändlösa. Jag skulle närmast vilja jobba med demokratifrågor i offentlig sektor, något som går att vinkla och hitta ingångar i på många olika sätt. Så småningom skulle jag vilja gå forskarutbildning och allt vad det innebär. Oavsett vart jag landar i arbetslivet känner jag att de kunskaper jag har fått genom det här programmet har gett mig de verktyg jag behöver för att åstadkomma något meningsfullt.
Programmet ges vid institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet.
Läs mer om programmet Kultur och demokrati 120hp
Sök till programmet senast 15 april (länk till antagning.se)
Text: Caroline Tengroth