Praktik
Att lägga in praktik i sin utbildning är ett sätt att etablera kontakt med arbetsgivare. Hos oss finns flera möjligheter att söka praktik både för dig som läser kurser och för dig som går ett program.
Praktikkurser på Humanistiska fakulteten
På Humanistiska fakulteten finns kortare och längre praktikkurser som du kan förlägga på en ett företag, myndighet eller organisation i Sverige eller utomlands. Praktik kan antingen vara en del av din utbildning eller göras vid sidan av studierna.
Du behöver själv leta reda på en plats för din praktik. Det kan vara värt mödan att lägga ner både tid och energi på att hitta en praktikplats som kan ge dig en insikt i ett arbete du är intresserad av samtidigt som du får en chans att visa upp dina kunskaper och också få en framtida referens.
Läs mer om våra praktikkurser:
- Fristående praktikkurs 30 hp för dig som studerar humaniora (KAH100)
- Språk i praktiken, 15 hp (SPL150) eller Språk i praktiken, 30 hp (SPL150)
Praktik genom stipendium
Om du gör praktik inom Europa, kan du söka ett särskilt stipendium för detta. Dessutom har Sida resestipendier för praktik inom FN och EU.
Erasmus
Studenter inom grund- och forskarutbildning kan inom Erasmus få
stipendium beviljat för en praktikperiod på 2–12 månader hos ett
företag eller en organisation i Europa. Praktiken behöver inte vara poänggivande men skall minst tillgodoräknas inom Diploma Supplement.
Praktik inom FN: The Fellowship Programme
Göteborgs universitet har ett Fellowship-program som omfattar ett antal FN-organ. Syftet med dessa avtal är att skicka våra studenter på sex månaders obetald praktik.
Praktik inom EU:s institutioner
Vill du prova på hur det är att arbeta i EU:s institutioner? För den som har en högskole- eller universitetsexamen finns flera möjligheter att söka EU-praktik på 3-5 månader.
- Information om EU-praktik (studera.nu)
Hitta praktikplats
Om du är nyfiken på att göra praktik men inte vet vilka arbetsområden som skulle kunna passa – hör av dig till studievägledarna och boka in ett vägledningssamtal. Du kan få stöd i att kartlägga vad du kan, vad du vill och vad du behöver göra för att ta nästa steg mot en framtida praktikplats.
För dig som vill göra praktik kopplad till humaniora i stort: studievagledning@kultur.gu.se
För dig som vill göra praktik kopplad till språk: studievagledning.splkurser@sprak.gu.se
Kursansvariga lärare
Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning: Marita Rhedin
Språk i praktiken: Fredrik Fällman