Ta din samhällsanalys till en högre nivå!
Är du intresserad av sambandet mellan kultur och demokrati? Och hur utgör kultur och vår förståelse av kultur, en förutsättning för ett demokratiskt samhälle? Dessa frågor belyses ur olika kritiska perspektiv på masterprogrammet Kultur och Demokrati som ges i höst vid institutionen för kulturvetenskaper.
Programmets tre inledande kurser ges för första gången i höst även som fristående kurser. Samtliga kurser ges på avancerad nivå och kräver att man tagit ut en kandidatexamen inom valfritt ämne. De kan läsas en och en oberoende av varandra, eller tillsammans under en termins heltidsstudier.
Kultur och demokrati, KD2100, 15hp
Inom kulturstudier finns en lång tradition av att studera politiska brytpunkter och på denna kurs analyseras det skifte som vi befinner oss i med avstamp i både klassisk och aktuell teoretisk litteratur. Kultur förstås som såväl ideologiproducerande som emancipatorisk och sätts i relation till politik och ekonomi. Demokrati studeras ur ett humanistiskt perspektiv. Tillsammans undersöker studenterna hur det senaste decenniets politiska utveckling tagit sig uttryck i stadsrummet och vad detta får för demokratiska konsekvenser.
Läs mer och ansök till kursen Kultur och demokrati
Kultur och estetik i en global värld, KD2110, 7.5hp
Vad spelar kulturen för roll i aktivism? Hur avspeglas motstånd och politiska kamper i estetiska uttrycksformer? Kursen fokuserar på frågor kring förhållandet mellan kulturskapande, konst och aktivism samt deras roll i offentligheten. Utifrån olika teoretiska perspektiv och analytiska metoder erbjuder kursen fördjupande övningar i att hantera estetiska och politiska perspektiv på kulturskapande. Vidare undersöks aktivistisk estetik och konst, i form av till exempel film och digital media.
Läs mer och ansök till kursen Kultur och estetik i en global värld
Röster, texter, tolkningar, KD2120, 7.5hp
Vad innebär det att ”ge någon röst”? Vad spelar det för roll vilka levnadsberättelser som når offentligheten? Och i vilken form? Kursen ger dig verktyg för att diskutera frågor kring språk, makt och representation utifrån teoretiska perspektiv från både etnologi och kulturstudier. Kursen lägger stort fokus på skrivande och examineras i en essä, där varje student med avstamp i en roman/film/pjäs där marginaliserade röster står i fokus, analyserar möjligheterna och svårigheterna med att berätta om andras liv.
Läs mer och ansök till kursen Röster, texter, tolkningar
Ansökan till alla höstens kurser sker via antagning.se
Kontakta gärna vår ämneskoordinator Åsa Andersson om du har frågor om innehållet i kurserna.
Vår studievägledare Lise-Lotte Gustafsson kan hjälpa dig att kombinera ihop kurserna, alternativt att hjälpa dig styra mot en examen.