Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning
Vad kan vi lära oss av äldre metoder för mönsterpassning av tapeter? Gästhantverkarprojektet ”Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning” syftar till att utveckla ny avancerad kunskap på området.
Levande mönster
Äldre tapetmönster som är blocktryckta eller tryckta med en handgjord tryckvals uppvisar en subtil variation. Det gäller även till synes mycket enkla mönster. Små förskjutningar, skavanker, materialets förutsättningar och handens närvaro har skapat levande mönsterytor som uppfattas som mjukare av ögat. Vilka metoder finns för att bygga system av rapporter anpassade till nutida valstryck som behåller dessa mönsterkvalitéer? Och kan dessa metoder utvecklas ytterligare? För att svara på den frågan kommer Mirjam Korn, formgivare och kulturmålare, att dels slutföra en tidigare påbörjad praktisk metodundersökning och presentera denna, dels undersöka och dokumentera hur andra formgivare och tapetmakare har utnyttjat avancerade/alternativa metoder att rapportera mönster.
Metodundersökningens mål är att beskriva och benämna en rapportteknik, visa hur den har använts tidigare och hur den kan användas i framtiden.
Hantverket i fokus
I litteratur om och dokumentation av tapeter ligger fokus oftast på trycktekniker och stilhistoria. Mer sällan undersöks själva hantverket att konstruera ett mönster, och de problem och möjligheter som formgivaren då brottas med. Mycket få företag arbetar idag med att framställa handtryckta papperstapeter. Förhoppningen är att gästhantverkarprojektet ska tillföra viktig kunskap som kan bidra till att befästa och utveckla hantverksområdet. Projektet pågår under 2020 och 2021. Det kommer att resultera i en rapport samt presenteras i olika sammanhang.
Beställ skrifter
Pris för tryckt(a) ex: 190kr/st
+ 80kr för frakt, emballage och expeditionsavgift för ett exemplar eller 120kr för två eller fler skrifter ur Hantverkslaboratoriets samling.
Gästhantverkarprojekt: Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning
Gästhantverkare:
Mirjam Korn
Projekttid: 2020-2021