Leaving Care - en jämförelsestudie av implementering, förändringsmekanismer och effekter av övergångsinsatser till ungdomar som lämnar samhällsvård
Short description
Projektet Leaving Care undersöker utvecklingen, implementeringen och effekten av insatser till ungdomar som lämnar placering i social dygnsvård för ett självständiga liv. I Leaving Care samarbetar forskare tillsammans med praktiker och drar på så sätt nytta av varandras kunskap och erfarenheter. Målet är att tillsammans hitta nya perspektiv och arbetssätt för att bättre stödja ungdomar i deras övergång från samhällsvård till att börja leva självständiga liv.
Varför en studie?
Forskning har tydliggjort att ungdomar som är placerade i social dygnsvård är
en särskild sårbar och utsatt grupp. Till skillnad från andra länder rör svensk socialvård insatser före placering, inte vid avslut. Det finns idag inga insatser i Sverige som har empiriskt stöd för att förbättra utfallet för ungdomar i social dygnsvård före eller vid placerings avslut.
Inom Leaving Care-projektet undersöks korttids-, långtids- och implementeringseffekter av insatser för ungdomar i övergången från samhällsvård. Forskarna i projektet jämför två arbetssätt;
- insatsen Mitt val – min väg!
Till projektsidan för Mitt val - min väg! - SOS barnbyars ungdomsinsats
Jämförelserna kommer att belysa vilka förändringsmekanismer som kan relateras till utfallet och som därmed är viktiga att ta hänsyn till i utvecklandet av insatser för målgruppen.
Utfallen kommer att belysa en rad självrapporterade samt registerbaserade utfall så som utbildning, anställning och kriminalitet. Analyserna inkluderar även hälsoekonomiska utfall. Dessutom kommer verksamma socialarbetares inställning, ungdomarnas inställning och organisations möjligheter att implementera och genomföra insatser att undersökas.
Detta vill vi åstadkomma
Syftet med projektet är att utveckla den empiriska grunden för insatser för ungdomar placerade i social dygnsvård i Sverige genom att utveckla kunskapen om hur insatser kan designas och implementeras för att förbättra utfallet för ungdomar i samhällsvård.
Samarbete mellan forskning och praktik - för ungdomars bästa
Projektet genomförs med hjälp av det vi kallar samskapande forskning, det vill säga en samarbetsprocess där personer med olika perspektiv, kunskap och expertis arbetar tillsammans för att lösa specifika problem och frågeställningar. I det här projektet innebär det att vi har en samarbetsgrupp som består av forskare , ungdomar med egen erfarenhet av samhällsvård, och yrkesverksamma enhetschefer, verksamhetsutvecklare, socialsekreterare och familjebehandlare.
Mitt mål med samarbetet var att få stöd av forskning i det arbete vi vill göra.
Magda Välikoski, enhetschef, Farsta stadsdelsförvaltning
Resultatet har mynnat ut i ett program som vi håller på att sjösätta nu.
Lena Lundqvist Falk, familjebehandlare
Fördelen med samskapande forskning är att man lär sig om varandras värde.
Martin Bergström, forskare
Kontakt forskare i projektet
Kontakt praktiker i projektet
Magda Välikoski, enhetschef, Farsta stadsdelsförvaltningen
magda.valikoski@stockholm.se
Rådgivande kommitté
Ulf Axberg
Professor, Fakultet for sosialfag/Faculty of Social Studies
Familieterapi og systemisk praksis/Family Therapy and Systemic Practice
VID vitenskapelige høgskole/VID Specialized University
Catrine Kaunitz
Socionom, lic.
Statens institutionsstyrelse
Anneli Jäderland
Handläggare
Avd. för Vård och Omsorg, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Helén Olsson
Lektor och forskare i socialt arbete
Institutionen för sociala och psykologiska studier, Karlstads universitet