Image
Romantikens måleri
Breadcrumb

Retoriska och romantiska affektiva strategier i musikaliska framföranden

Forskning

Rum för kammarmusik innebär denna gång konstnärlig forskning med experimentell iscensättning inom forskningsprojektet ”Retoriska och romantiska affektiva strategier i musikaliska framföranden”

Workshop
Date
13 Sep 2021
Time
09:00 - 16:00
Location
Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 19, Jonsered

Good to know
OBS Endast för projektets forskare.
Organizer
Jonsereds herrgård och Högskolan för scen och musik, båda vid Göteborgs universitet

Konstnärlig forskning och experimentell iscensättning inom forskningsprojektet ”Retoriska och romantiska affektiva strategier i musikaliska framföranden” (finansierat av Vetenskapsrådet).  genomför under 2021 konstnärlig forskning med en offentlig kammarmusikkonsert samt en experimentell iscensättning med enbart projektets forskargrupp på Jonsereds Herrgård. Vid båda dessa tillfällen är målet att återskapa det tidiga 1800-talets estetik kring musikaliska framföranden.

Metod

Att konstnärligt iscensätta eller återskapa specifika framföranden, historiska händelser eller mentala inställningar har använts som metod inom konstnärlig forskning i bland annat bildkonst, performancekonst och musik. Iscensättningen som kommer att genomföras på Jonsereds Herrgård är ett komplement till projektets källstudier och föregås av omfattande förberedelser.

Före den experimentella iscensättningen kommer både musiker och lyssnare att arbeta med praktiska musikaliska övningar för att kunna ersätta invanda estetiska förhållningssätt med attityder hämtade från det tidiga 1800-talets diskussion. Syftet är att utveckla kunskap om det tidiga 1800-talets syn på musik och musikaliska framföranden samt på musikernas och lyssnarnas roller. Dessutom om hur periodens konstnärliga praktiker och estetiska förhållningssätt kan interagera, och hur de estetiska attityderna kan påverka den konstnärliga upplevelsen.

Vilka konstnärliga möjligheter ger ett återskapande av den romantiska mentaliteten i musikaliska framförande av musik från denna period? Kan dessa förhållningssätt hjälpa oss att bättre förstå och realisera musikens affektiva potential?

Forskningsprojektet finansieras av Vetenskapsrådet.

Läs mer om forskningsprojektet ”Retoriska och romantiska affektiva strategier i musikaliska framföranden”