Det här gör studenterna efter journalistprogrammet
JMG:s journaliststudenter får journalistjobb efter utbildningen. Det vet vi, eftersom vi frågar JMG:s tidigare studenter i den stora undersökningen Journalisternas arbetsmarknad. Det har vi gjort i systematisk form ända sedan 2002.
Med hjälp av nuvarande studenter i en metodövning görs en enkätundersökning med alla dem som lämnat oss två respektive fem år tidigare. Det har vi gjort i sjutton år. Under två år, 2013 och 2014, kontaktades även de som varit ute i arbetslivet i tio år.
Frågorna handlar om vad de gjort efter utbildningen, var de jobbar, vilka arbetsuppgifter de har, och hur deras anställningsförhållanden ser ut.
Alla studenter som slutfört minst 80 procent av sin journalistutbildning ingår i undersökningen. Det är varje år några personer vi inte lyckas nå, men bortfallet är litet, i snitt omkring fem procent. Efter den senaste omgången enkäter från slutet av november 2019, inkluderar undersökningen totalt 3 629 svar.
Resultat från undersökningen 2019
De allra flesta som utbildat sig till journalister hos oss blir också journalister. En stor majoritet svarade att de hade journalistiskt eller liknande arbete när vi ringde upp dem i slutet av november. Resten arbetar i andra yrken, men även bland dessa uppger de flesta att de ändå har nytta av sin journalistutbildning. Arbetslösheten är mycket låg.
De vanligaste uppgifterna
En stor majoritet, 90 procent, av dem som är kvar i branschen, arbetar med klassiska journalistiska arbetsuppgifter. Dagspress är den vanligaste arbetsplatsen, särskilt morgontidningar där 32 procent av de före detta studenterna i 2019 års undersökning är verksamma. Omkring var tionde arbetar inom radio, var sjätte inom tv. Tidigare har uppemot var femte av våra före detta studenter arbetat i egen firma/frilansbyrå, en andel som sjunkit på senare år. I höstas svarade enbart åtta procent att de drev egen verksamhet.
Sammantaget för perioden 2002-2019 ser vi att sju av tio har arbetat med journalistik hela tiden sedan de lämnade utbildningen, och var tionde har inte alls gjort det. Resten har kortare journalistisk arbetslivserfarenhet, och har tillbringat delar av tiden efter utbildningen med annat.
Tre fjärdedelar har heltidsarbete som journalist. Bland dem som varit ute i två år är det vanligt att man arbetar som inhoppare, har vikariat eller projekt, och endast 28 procent har en fast anställning. Fem år efter utbildningen är andelen fast anställda dubbelt så stor, 56 procent.
Reporter har hela tiden varit det vanligaste jobbet bland våra före detta studenter. Efter två år i yrket är det vad två av tre av våra före detta studenter ägnar sina arbetsdagar åt. Med längre arbetslivserfarenhet ökar andra uppgifter, som redaktör, arbetsledare, programledare eller informatör. Redigerarna har blivit färre med tiden, medan webbredaktörerna blivit fler, sedan undersökningen startade. De allra flesta har hittat sina arbetsplatser i storstäderna.
Journalistik är på många sätt en bransch i förändring, och har varit det under hela den långa tid undersökningen omfattar. Vi är glada över att se, att våra studenter uppenbart står väl rustade och kapabla att finna sin plats i ett medielandskap på väg mot framtiden.