Terrorism inom svensk kultur studeras
Hur terrorism åskådliggörs i bland annat romaner och hur det påverkar allmänhetens bild av terrorism är ämnet för ett forskningsprojekt som startar nästa år.
– Terrorism blev på allvar ett ämne för kulturen under 1970-talet när den moderna politiska terrorismen fick sitt genombrott. Då kommer det i gång, man börjar upptäcka, diskutera och försöka förklara terrorismen, säger Mats Fridlund, docent i idé- och lärdomshistoria och biträdande föreståndare vid Centrum för digital humaniora.
Café Utposten (1970) Per Anders Fogelström
Roman om Amalthea-dådet 1908 då ungsocialister genomförde ett bombattentat mot engelska strejkbrytare, men som inte anknyter till terrorismen som tankefigur.
Terroristerna (1975) Maj Sjöwall & Per Wahlöö
Den sista delen av Sjöwall & Wahlöös svit av polisromanerna om Martin Beck var ett av portalverken för terrorism som tema i svensk litteratur.
Bomben (1980) Lars Molin
Debattroman av den kände tv-dramatiken om terrorhotet kring både den aktuella kärnkraftsfrågan och inhemska, ensamma gärningsmän eller vad som idag kan betecknas som "ensamvarg-terrorister".
Den demokratiske terroristen (1987) Jan Guillou
Agent Hamilton infiltrerar en västtysk terrorcell, men får skäl att fundera på om det är stadsgerilla-terroristerna eller statsterrorismen som är mest hänsynslös.
Av: Daniel Brodén