Linnéa har fått Sten-Olof Palms stipendium som kan sökas av studenter på Handelshögskolan.
Vad har du för arbetsuppgifter på SACC-USA?
− Mina främsta arbetsuppgifter inkluderar medlemstjänster, affärsutveckling och eventplanering. Jag har huvudansvaret för våra medlemsföretag och är i daglig kontakt med ledare, politiker, entreprenörer och VD:ar. Nätverksmöjligheterna är oändliga och det finns alltid något event att delta på hos någon av våra kammare. Vi har haft ett stort event här i DC med 100 deltagare, och vi har även rest till Phoenix i Arizona då vår kammare där hade ett businessevent i början av november.
Vad gör ni på SACC-USA och hur många arbetar där?
− SACC-USA är paraplyorganisationen för hela Swedish American Chambers of Commerce. Vi har sammanlagt 19 regionala kammare utspridda över landet. Vår främsta uppgift är att främja handeln mellan Sverige och USA. Företag kontaktar oss när de vill etablera sig i USA och vi hjälper dem med allt möjligt, exempelvis att hitta investerare, kontorslokaler, eller rådgivning. Vi har också ett Talent Mobility Program där vi hittar praktikanter till amerikanska företag från Sverige och vice versa.
På SACC-USA kontoret arbetar två personer heltid utöver alla praktikanter. Vi är just nu fem praktikanter varav vi är två som har ett-årskontrakt och de andra tre är här under ett halvår. Så vi praktikanter har ett stort ansvar att driva organisationen framåt! Vi delar kontor med den regionala kammaren, SACC-DC vilket bidrar till en stimulerande miljö där vi kan lära från varandra och snabbt få feedback.
Har du hittat några favoritplatser i Washington?
− Först och främst trivs jag verkligen på vårt kontor som ligger i House of Sweden (vi delar byggnad med Svenska Ambassaden), vi har utsikt över Potomac River och en fantastisk takterrass. Det förekommer också massor av event i byggnaden så man vet aldrig vem man stöter på!
DC påminner mycket om en småstad och man kan ta sig långt genom att gå eller cykla. Georgetown är perfekt för en eftermiddagsfika och har fantastiska cupcakes, DuPont har trevliga barer, och Downtown har bäst brunch. Det finns något för alla! Det är också jättenära till Arlington så dit brukar vi åka på helgerna för shopping eller middag.
Hur hittade du bostad?
−Vi hittade vårt hus via Zillow två veckor innan vi flyttade till USA. Det ligger gångavstånd till jobbet och har fyra våningar samt sex sovrum. Ett riktigt drömhus på en typiskt amerikansk gata! Här bor jag tillsammans med fem andra praktikanter från SACC. Vi hade tur och har just nu en hyra på $800 var, vilket är väldigt billigt för att vara DC.
Märker du några skillnader jämfört med att arbeta i Sverige?
− Min mest övergripande känsla är att ingenting är omöjligt här - USA är verkligen ett land av möjligheter. Men bara för att det finns möjligheter betyder det inte att det är enkelt. Man måste bevisa sig och vara säker på vad man kan för att omgivningen ska tro på en. Men överlag är det väldigt lätt att komma i kontakt med företagsrepresentanter och alla är väldigt välkomnande, öppna och villiga att hjälpa.
Är det något du har blivit förvånad över?
− Alla nätverksmöjligheter och fantastiska människor man får träffa. Jag trodde absolut att jag skulle trivas i USA och på kontoret, men att det skulle bli såhär bra hade jag aldrig vågat tro! Vi har väldigt bra samarbete och våra chefer ger oss mycket eget ansvar vilket gör att man utvecklas som person och vågar föreslå nya idéer.
Tips till andra som vill testa på att arbeta i USA?
− Vill du så kan du! Gör research på intressanta företag du skulle kunna tänka dig att jobba på och försök skaffa dig liknande erfarenheter under din studietid. Åk på utbyte för att få internationell erfarenhet och jobba vid sidan av studierna för att bygga upp ett kapital. När du väl är här kommer du vilja se så mycket som möjligt. SACC-USAs Talent Mobility Program är också ett superbra alternativ att vända sig till för att utforska möjligheterna att praktisera i USA. Vi letar faktiskt just nu efter nya praktikanter, läs mer på SACC-USAs webbplats
Vad hoppas du denna erfarenhet ska bidra till i din framtida karriär?
− Jag hoppas att denna erfarenhet kommer sticka ut på mitt CV och att detta bara är början på en långsiktig internationell karriär. Jag ser mig själv jobba utomlands med strategi eller varumärkesbyggande och på så sätt hoppas jag kunna fortsätta bygga ett internationellt kontaktnät. I framtiden vill jag driva eget företag, och så småningom investera i andra kvinnliga entreprenörer. Jag brinner extra mycket för hållbara lösningar och innovation.
Till sist vill jag återigen tacka Göteborgs Köpmannaförbund för denna fantastiska möjlighet och att ni utsett mig till Sten-Olof Palm-stipendiat. Jag skulle inte byta bort denna erfarenhet mot någonting i världen. Det har verkligen varit en dröm som gått i uppfyllelse. Alla ni som överväger att söka - gör det! Ni kommer inte ångra er.