”Det händer saker hela tiden”
Ett roligt och omväxlande arbete med många utvecklingsmöjligheter. Så beskriver Laial Kaiss Hassan sitt jobb som kostchef på sjukhuset NÄL. Hon fick jobb här ett par månader efter att hon läst klart kost- och ledarskapsprogrammet.
– Här inne är storköket, säger Laial Kaiss Hassan och öppnar svängdörrarna till sjukhusets storkök.
– Jag börjar varje dag med att gå en morgonrunda och hälsa på all personal. Jag gillar att vara ute i verksamheten för att stämma av hur alla har det. Jag vill vara en närvarande och tillgänglig chef.
Nu är det förmiddag och lunchföreberedelserna är i full igång. Ett tjugotal medarbetare arbetar koncentrerat i olika avdelningar och det skramlar, bubblar och ryker från ett otal grytor och ugnar medan Laial vant visar runt i lokalerna. Varje dag tillagas här i genomsnitt 600 patientmåltider och 400 portioner till restaurangerna på sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla.
– Jag har alltid varit jätteintresserade av mat. Jag lagar mycket mat själv. Både husmanskost och libanesiskt – mina föräldrar kommer från Libanon. Men jag lagar egentligen allt möjligt. Jag gillar att prova nytt.
Mycket ekonomi och personalansvar
Men även om Laial gillar att vara ute i verksamheten spenderar hon merparten av sin arbetsdag på sitt kontor.
– Ja, det är mer personal än mat. Jag sitter mer framför datorn än jag rör runt i grytorna.
Hon berättar att chefsjobbet innebär ansvar för personal och ekonomi. Det innefattar både mer rutinmässiga uppgifter och att vara en coachande ledare.
– Ledarskapet är en stor del av mitt jobb. Vi jobbar mycket med gruppdynamik, arbetsmiljö och trivsel. Det ingick i utbildningen så jag med mig många metoder och verktyg som jag använder nu.
Utbildningen gav en bra grund
Laial tycker att de tre åren på Kost- och ledarskapsprogrammet var ”jättekul”.
– Jag tycker egentligen att alla borde läsa programmet. Det är mycket allmänkunskap om kost, näring och hållbar utveckling. Jag känner att jag har en bra grund att stå på.
Arbetslivet är dock alltid annorlunda än studier.
– Det var bra att det ingick praktik. Det var väldigt lärorikt. Men verkligheten är annorlunda. Framför allt att det är så mycket ekonomi och ledarskap.
Utmanande att laga till patienter
Det var ett medvetet val av Laial att söka sig till den offentliga sektorn. Att laga mat till patienter på sjukhuset innebär ett stort ansvar och är samtidigt utmanande. I storköket tillagas ett stort antal portioner specialkost och dessutom behöver de mest sjuka särskilt närings- och energirik mat.
– Vi lagar till sjuka individer. Maten ingår i den medicinska behandlingen. Vi behöver därför samarbeta med vården, och även se till att maten är näringsrik och smakar gott.
Laial trivs på jobbet. Det är omväxlande, det händer saker hela tiden och det är en bra stämning. Samtidigt finns det utvecklingsmöjligheter. Både inom den offentliga sektorn och i det privata arbetslivet.
– Kost och ledarskap är områden där det sker mycket utveckling. Man blir aldrig färdiglärd. Jag kan till exempel läsa vidare med den här utbildningen som grund.
Text: Carl-Magnus Höglund