Högskoleprovet
Högskoleprovet är ett frivilligt prov som mäter dina förutsättningar att klara universitets- och högskolestudier.
Genom att skriva högskoleprovet kan du förbättra dina möjligheter att komma in på kurser och program. Du kan skriva högskoleprovet en gång på våren och en gång på hösten.
Skriva högskoleprovet våren 2025
Nästa högskoleprov är den 5 april. Anmälan är öppen 7-14 januari.
Var kan jag skriva högskoleprovet?
Du kan skriva högskoleprovet på följande orter:
- Alingsås
- Göteborg
- Kungsbacka
- Kungälv
- Lerum
- Mölnlycke
- Partille
- Stenungsund
Du blir placerad på närmaste ort utifrån det postnummer du anger i din anmälan. Vid högt anmälningstryck tillämpas lottning och vid lågt anmälningstryck kan provet på vissa orter ställas in. Du blir då placerad på den ort som ligger närmast. Är ditt postnummer utanför Göteborgs universitets upptagningsområde blir du vanligtvis placerad i centrala Göteborg. Ska du skriva anpassat högskoleprov placeras du i centrala Göteborg.
Ta med giltig legitimation
Du måste visa upp giltig legitimation för att få skriva högskoleprovet. Om du anmäler dig med svenskt personnummer måste du visa upp svensk legitimation på provdagen. På studera.nu kan du läsa om vilka legitimationer som är godkända.
Giltig legitimation på sidan Anmälan till högskoleprovet (studera.nu)
Anmälan till högskoleprovet
Du anmäler dig till högskoleprovet genom att skapa konto och registrera en anmälan på hogskoleprov.nu. Du behöver betala anmälningsavgiften i tid för att din anmälan ska vara giltig.
Anmälan till högskoleprovet (hogskoleprov.nu)
Anpassat högskoleprov
Du behöver ha ett giltigt intyg för att kunna skriva anpassat högskoleprov. Senast sista anmälningsdag ska du ladda upp ditt intyg på det konto du skapade på hogskoleprov.nu när du anmälde dig till högskoleprovet. Om ditt intyg kommer in efter sista anmälningsdag, eller om det inte är godkänt, får du skriva högskoleprovet utan anpassning.
Dyslexi eller synskada
Du som har dyslexi eller synskada har möjlighet att få skriva ett anpassat högskoleprov. Anpassat högskoleprov skriver du i centrala Göteborg, oavsett vilket postnummer du uppger i din anmälan. På studera.nu kan du läsa om vilka anpassningar som är möjliga:
Annan funktionsnedsättning eller diabetes
Om du har en annan funktionsnedsättning än dyslexi eller synskada är det viktigt att du kontaktar Högskoleprovet vid Göteborgs universitet. Då kan vi utreda om det är möjligt att anpassa provsituationen för dig och dina behov. Har du diabetes behöver du kontakta oss för en bedömning av dina behov av hjälpmedel.
Högskoleprovet för dig med funktionsnedsättning eller diabetes (studera.nu)
Observera att ditt behov av anpassning måste styrkas med läkarintyg eller motsvarande senast sista anmälningsdag.
Intyget ska innehålla:
- ditt för- och efternamn
- ditt personnummer
- intygsgivarens kontaktuppgifter (namn och telefonnummer/e-postadress)
- intygsgivarens underskrift
Intyget ska också:
- vara fullständigt
- vara i form av en pdf-fil (Om intyget består av fler sidor ska det vara i form av en multi-page pdf)
Förbered dig inför högskoleprovet
Övningsprov inför högskoleprovet är gratis. Genom att göra övningsprov får du känna på hur högskoleprovet är upplagt och vilka uppgifter du kan förvänta dig. På studera.nu finns tips på hur du förbereder dig och vad som är bra att tänka på under dagen.
Kallelse kommer en vecka före högskoleprovet
Du får en kallelse till den e-post du angav när du anmälde dig cirka en vecka före högskoleprovet. Du kan också se kallelsen genom att logga in på ditt konto på www.hogskoleprov.nu.
I kallelsen finns information om var du ska skriva högskoleprovet och vilka regler som gäller på provdagen. Det finns ingen möjlighet att välja eller byta provlokal.
När kommer mitt resultat?
Resultatet publiceras cirka fyra veckor efter högskoleprovet. Du ser resultatet när du loggar in på ditt konto på anmälningssidan. Saknar du svenskt personnummer eller har skyddad identitet finns information om vad som gäller för dig på studera.nu.