Kajsa sprider kunskap om EU
Kajsa Urge läste masterprogrammet i Europakunskap med humanistisk inriktning. Idag arbetar hon som projektledare på Europa Direkt Sjuhärad. Utbildningen har gett henne förmågan att analysera saker på djupet och ställa slipade frågor till experter.
Berätta lite om dina nuvarande arbetsuppgifter. Vad arbetar du med?
Jag arbetar som projektledare på Europa Direkt Sjuhärad. Vi arbetar för att öka kunskapen om EU och synliggöra vilka möjligheter som EU erbjuder. Värdorganisation är Bollebygds kommun, och förutom kommunen finansieras verksamheten av EU-kommissionen och Västra Götalandsregionen.
Jag har ett otroligt varierande jobb där jag får projektleda både stora och små projekt. Tillsammans med olika samverkansparter lokalt i de olika sjuhäradskommunerna verkar jag för att öka kunskapen om EU genom panelsamtal, utbildningar, evenemang, skolföreläsningar och arrangemang och mycket mer. Mitt ansvar är att genomföra den kommunikationsplan som godkänts av EU-kommissionen och den förändras något från år till år.
Under min tid på Göteborgs universitetet knöt jag kontakter som jag idag använder i mitt arbete – men ännu viktigare för mig är de fina vänner som jag fick under studietiden.
Vad gillar du mest med ditt jobb?
Jag gillar att det är både praktiska och administrativa uppgifter. Det är roligt att få variera sig och det är kul att genomföra större arrangemang med goda resultat – helst med fokus på unga, demokrati och EU.
Var det svårt att få jobb efter examen? Och har du haft fler jobb än det du har idag?
Innan jag tog min masterexamen arbetade jag som projektledare, inom främst idéburen sektor. Jag tror det hade betydelse för att jag fick mitt nuvarande det jobb. Det krävdes dock också en anknytning till EU-frågor, antingen genom arbete eller studier, vilket min examen från Göteborgs universitet bidrog till.
Du fick pris för din masteruppsats. Vad handlar den om?
Titeln på min uppsats är Protesting During a global pandemic: motivations and choices made in the abortion law protests in Poland 2020.
Jag har alltid haft ett stort intresse för civilsamhällesfrågor och hur civilsamhället organiserar sig utifrån olika skeenden i samhället. I min uppsats undersöker jag vilka beslut aktivister och organisatörer av protesterna i Polen tog gällande strategier för protester, samt vad som motiverade dem att protestera och ta dessa beslut.
Av det du lärde dig under din utbildning, vad har du mest nytta av i ditt arbetsliv?
Jag tror jag har mest nytta av att kunna läsa och ta till mig stora mängder information snabbt och sedan sammanfatta detta för att kunna sprida vidare. Vissa kurser jag läste innebar att vi behövde läsa många texter på kort tid, vilket jag har nytta av idag.
Rent kunskapsmässigt har jag fått en möjlighet att diskutera identitet och identitetsskapande, samhörighet inom Europa, geopolitik, säkerhetspolitik, migrationsfrågor och mycket mer vilket gör att jag idag kan fördjupa min egen analys och ställa slipade frågor till experter när jag modererar samtal och liknande. Det är roligt!
Är det något särskilt du rekommenderar studenter att göra som kan underlätta för dem när det är dags att söka jobb?
Mitt första tips är att fundera över vad du vill och hur du kan ta dig dit. Beroende på din erfarenhet så kan du inte alltid få exakt vad du vill direkt. Se om du kan hitta något som ger dig den erfarenhet som behövs för att du ska kunna söka drömjobbet. Kanske praktik på Europa Direkt Sjuhärad eller annan myndighet kan vara ett första steg?
Mitt andra tips är att börja söka tidigt. Vet du vad du vill – sök jobb innan du är helt klar med studierna, då har du bättre chanser att få vad du vill. Fråga gärna folk omkring dig om de kan hjälpa dig läsa personliga brev med mera för att slipa ansökningarna.
Mitt tredje och sista tips är: Andas. Det kommer lösa sig. Jag visste inte vad jag skulle göra efter min master – och det är okej.
När du ser tillbaka, vad var det bästa med att plugga på universitetet?
Gemenskapen och kontakterna. Under min tid på Göteborgs universitetet knöt jag kontakter som jag idag använder i mitt arbete – men ännu viktigare för mig är de fina vänner som jag fick under studietiden. De är guld värda, och jag ser fram emot att umgås med dem tills ingen av oss längre minns vad Habermas tycker om offentliga utrymmen.
FAKTARUTAN
Namn: Kajsa Urge.
Ålder: 34.
Kommer från: Mullsjö, bor i Mölnlycke.
Yrkestitel: Projektledare.
Arbetsplats: Europa Direkt Sjuhärad.
Utbildning: Masterexamen i Europastudier med humanistisk inriktning på Göteborgs Universitet. Filosofie kandidatexamen i internationell administration med språk – statsvetenskap samt en filosofie kandidatexamen i engelsk lingvistik.
Tre ord om Göteborgs universitet: Nätverk, utvecklande, roligt.
Gör på fritiden: På fritiden gillar jag att hitta på saker med mina vänner och engagerar mig gärna ideellt i olika föreningar och organisationer. Jag gillar att vara ute i naturen och har också ett stort intresse för odling. Jag vill därför gärna slå ett slag för den fina odlingsföreningen Urban Gardening på Göteborgs Universitet som är öppen för både studenter och personal på GU och Chalmers.