Digitala kulturmöten inom musik för existentiell hälsa
Short description
Genom intervjuer vid elva vård- och omsorgsboenden med äldre, närstående och personal som fått uppleva kultur i form av fysiska och förinspelade konserter, har vi identifierat positiva utfall av att delta i musikupplevelser, både för de äldre hyresgästerna, deras närstående och vårdpersonalen. Välbefinnandet ökade både kroppsligt och själsligt, väckte känslor och skapade ”livsgnista”. Deltagarna aktiverades fysiskt när de lyssnade på musiken vilket tyder på att musiken skulle kunna vara en viktig faktor för främjandet av fysisk aktivitet bland vårdtagare och personal; fysisk aktivitet är avgörande för att upprätthålla hälsa och livskvalitet, och med musiken som möjliggörare för glädje kan äldre hitta en drivkraft till spontan rörelse.
Det är därmed tydligt att det är en betydelsefull vårdinsats på äldreboenden att möjliggöra kulturmöten, både levande och digitala. Resultaten presenteras i den vetenskapliga artikeln artikeln “Exploring the use of music as an intervention for older people living in nursing homes” publicerad i den internationella tidskriften Nursing Older People (Wijk H, Neziraj M, Nilsson Å, Jakobsson Ung, E., Göteborgs universitet 2021). Implikationen är bl a att inom hälso- och sjukvårdsutbildningar ge plats för kunskap om hur kultur kan användas i det dagliga arbetet inom vård och omsorg.
Studien bedrivs på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet i samverkan med Betaniastiftelsen, Musik i Syd och Göteborgs Symfoniker, med stöd från Familjen Kamprads stiftelse
Syfte
Syftet med studien var att undersöka betydelsen av levande kulturmöte med musik på särskilt boende för äldre. I studien undersöktes vilka innebörder ett levande kulturmöte med musik har för existentiella frågor som rör livets mening, ensamhet, funderingar kring död och döende samt vilken betydelse det har för upplevd hälsa, livskvalitet och välbefinnande för äldre på särskilt boende, deras närstående och vårdare.
Teori
Äldre personer på särskilt boende har ofta begränsade möjligheter att ta del av kulturupplevelser och upplever en isolering från samhället. Kulturtillgång är dock en mänsklig rättighet och ett kulturpolitiskt mål i Sverige. Existentiell hälsa är en del av hälsobegreppet och är inom ramen för specialistsjuksköterskans ansvarsområde samt en del av personcentrerad vård med helhetsperspektiv på äldre, närstående och vårdare.
Metod
Studien har ett kvalitativt angreppssätt och genomfördes genom tematisk analys av 21 semi-strukturerade intervjuer, utförda på 11 särskilda boenden för äldre där musikintervention genomförts. Informanterna utgjordes av äldre personer, deras närstående samt vårdare.
Resultat
I studiens resultat framkom tre teman; väcker minnen, känslor och fascination; möjliggör gemenskap och interaktion; ger upplevelser av inre harmoni och livskraft. Konklusion: Resultatet visar att levande kulturmöte med musik på särskilt boende har stor betydelse för äldre personers existentiella hälsa, livskvalitet och välbefinnande. Resultatet bidrar till att identifiera vad som kan underlätta för äldre personer att bevara och stärka existentiell hälsa, samt bistå kulturinstitutioner att anpassa produktionssätt för tillgång till levande kulturupplevelser med musik.
Studien fortsätter nu med undersökningar av patienter i palliativ hemsjukvårds erfarenheter av att ta del av Metropolitans digitala musikutbud i hemmet i relation till existentiell hälsa i samarbete med Betaniastiftelsen.