Image
Studenter utomlands som pluggar tillsammans
Photo: Helena Lopes Unsplash
Breadcrumb

Studier och praktik utomlands

Låt studier och praktik utomlands bli en del av din utbildning vid Göteborgs universitet. En termin eller ett läsår i ett annat land ger dig nya perspektiv, nya vänner och ny energi med dig hem. Dessutom ser internationell erfarenhet bra ut på meritlistan och gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Bo på campus i Sydney, lär känna Shanghais myllrande gator, studera konst i Italien eller läs naturvetenskap i Ghana. Det är bra att redan tidigt i utbildningen fundera på vart du vill åka, när det passar, och vad du vill läsa.
Göteborgs universitet har samarbeten med lärosäten i hela världen. Många finns i Europa, men du hittar också utbytesmöjligheter på mer avlägsna platser som Nya Zeeland och Grönland.
Vilka länder och universitet du kan åka till beror på vilket ämne du läser.

Ingen terminsavgift eller förlängd studietid

Som utbytesstudent betalar du inga terminsavgifter. Vid många utbyten inom Europa tillkommer dessutom ett stipendium som ska täcka upp för eventuella extrakostnader. Utgångspunkten är att studierna utomlands ska ingå i din utbildning vid Göteborgs universitet och du ska kunna ta ut din examen vid samma tid som om du läst hela utbildningen på plats i Göteborg.

Praktik

En praktik utomlands ger dig möjlighet att testa dina kunskaper i skarpt läge. Du kommer ett steg närmare arbetslivet och får tillgång till ett internationellt nätverk som du kan ha stor nytta av i din framtida karriär.

Det finns många möjligheter. Praktisera vid ett FN-organ eller lär känna EU-maskineriet inifrån genom att praktisera vid någon av EU:s institutioner. Du kan också göra Erasmuspraktik vid ett företag eller en organisation i Europa. Erasmuspraktiken kan du till och med göra efter din examen.

För flera av praktikmöjligheterna ingår stipendium eller praktiklön. 

Photo: Tyler Nix Unsplash

Påbörja planeringen i god tid

Många av utbildningarna vid Göteborgs universitet har utpekade terminer då det lämpar sig att göra ett utbyte. Andra program har praktik som en del av utbildningen. Det är stor variation mellan de olika programmen, du behöver själv ta reda på vad som gäller för den utbildning du själv vill läsa. Kontakta gärna studievägledarna för att ta reda på vad som funkar bäst i just ditt fall.

I de flesta fall måste du lämna in en ansökan eller annan dokumentation innan du kan ge dig iväg. Instruktioner och datum för ansökan varierar beroende på om det är utbytesstudier, praktik eller fältstudier som du är intresserad av. Ansökan behöver ofta skickas in en eller två terminer innan den planerade utlandsvistelsen. Därför är det bra att du så tidigt som möjligt påbörjar planeringen av din utlandstermin. Mer information om ansökningsprocesser och viktiga datum hittar du på studentportalen.

Stöd för studenter med funktionsnedsättning

Om du har varaktig funktionsnedsättning och får pedagogiskt stöd under dina studier vid Göteborgs universitet kan du i de flesta fall också få stöd vid värduniversitetet under utbytesstudierna.

Läs mer om pedagogiskt stöd