Social exkludering och kontroll (SEK)
Kort beskrivning
Inom plattformen Social exkludering och kontroll bedrivs forskning som riktar en kritisk blick på mötet mellan samhälle och individer/grupper samt mellan välfärdsorganisationer och dess klienter. Forskningens fokus riktas mot aktörer och praktiker som genom gränsdragningar understödjer, leder fram till eller reproducerar social exkludering i form av ojämlika livsvillkor, nedtystade röster eller otrygga, underordnade positioner. Vidare studeras livsvillkor för olika grupper i samhället, ofta sådana som kategoriseras i termer av social problematik.
Om forskningsplattformen SEK
Forskningsplattformen Social exkludering och kontroll (SEK) består av ett 20-tal seniora och juniora forskare. Inom plattformen finns väletablerade samarbeten med andra universitet och forskargrupper, samt med olika aktörer inom det sociala arbetets praktik. Vår forskning innefattar såväl avhandlings- och postdoc-projekt, som externt finansierad forskning och bedrivs inom en rad olika specifika områden.
Nyskapande och dynamisk forskningsmiljö
Tillsammans arbetar vi med att formulera idéer och ta fram ansökningar till forskningsprojekt. Vi har också en mångfacetterad metodologisk kompetens, vilket sammantaget skapar förutsättningar för nyskapande och dynamiska forskningssamarbeten.
Utifrån pågående projekt har vi fokus på metodfrågor, till exempel genom analysseminarier där vi fokuserar olika typer av empiriskt material. Vi läser och diskuterar såväl egna artikelutkast som publicerade texter med teoretisk relevans för vårt forskningsområde.
Presentation av forskning för fältet
Regelbundet anordnar vi forskningskonferenser för det sociala arbetets praktikerfält och vi bjuder även in externa forskare för särskilda seminarier.
En del av socionomprogrammet
Social exkludering och kontroll utgör också ett av socionomprogramments profilområden och våra forskningsområden knyter an till ett flertal kurser på avancerad nivå.
Forskningsområden
Vi forskar bland annat om:
- alkohol- narkotikaproblem
- fattigdom och ekonomisk ojämlikhet
- hemlöshet och boende
- kriminalitet
- migration
- professionella villkor i socialt arbete
- sexualitet
- sex mot ersättning
- stöd och kontroll i socialt arbete
- ungdomsfrågor
- våld i nära relationer
Studentlitteratur från plattformen
Antologin Social exkludering - perspektiv, process, problemkonstruktion gavs ut 2016 (Studentlitteratur). Flera av nätverkets forskare argumenterar för vikten av att studera det samtida sociala arbetet utifrån social exkludering som teoretiskt perspektiv.
Till antologin om socialt arbete och exkludering hos Studentlitteratur.se
Publikationer
Forskarnas senaste publikationer finns på forskarens personliga sida. Klicka på forskarens namn eller sök efter en forskare i sökrutan.
Du kan också hitta alla publikationer i socialt arbete i universitetets elektroniska databas GUP. Där får du en referenslista på alla publikationer från institutionen.
Medlemmar
- Alstam Kristina (Extern länk)
- Berg Karin (Extern länk)
- Davidsson Tobias (Extern länk)
- de Cabo Y Moreda Annelie (Extern länk)
- Eliasson Kristine Marie (Extern länk)
- Hall Anna (Extern länk)
- Hosseini Mostafa (Extern länk)
- Jansson Tobias (Extern länk)
- Kjellberg Ida (Extern länk)
- Liljeholm Hansson Susanne (Extern länk)
- Lindwall Johan (Extern länk)
- Petersson Frida (Extern länk)
- Skårner Anette (Extern länk)
- Stålheim Jonas (Extern länk)
- Turner Russell (Extern länk)
- Wallberg Lina (Extern länk)
- Wallin Lisa (Extern länk)
- Österman Linnéa (Extern länk)
- Nolbeck Kajsa (Extern länk)
- Hellgren Louise (Extern länk)
- Lindqvist Siri (Extern länk)
- Pölöönen Saara (Extern länk)
- Matsson Anneli (Extern länk)
- Palm Camilla (Extern länk)
Lyssna på vår forskning i institutionen podd
Med kriminella hälsningar (MKH) podden tar avstamp i forskning och pratar om brott och straff för alla som inte forskar. Programledare är forskarna Annelie de Cabo och Kristina Alstam.
Forskningsverksamheten vid Institutionen för socialt arbete
Vår forskningsverksamhet drivs av våra forskningsplattformar. En plattform innefattar ett antal forskargrupper som fått i uppdrag att samla och utveckla institutionens forskning inom valda områden.
I plattformarna arbetar forskare med att formulera idéer och ta fram ansökningar till forskningsprojekt. Med en mångfacetterad metodologisk kompetens skapas förutsättningar för nyskapande och dynamiska forskningssamarbeten.