Göteborgs universitet
Bild
Vårdpersonal och patienter samtalar i fysiska och digitala möten.
Foto: Illustratör: Pamela Lindgren
Länkstig

Hur kan samtal inom hälso- och sjukvård samt omsorg göras mer personcentrerade?

Ett material om personcentrerade samtal har tagits fram av Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs Universitet (GPCC) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Det består av en populärvetenskaplig text med illustrationer och reflektionsfrågor, en vetenskaplig text och fem illustrationer. Dessa får användas fritt och kan ses som en byggsats som kan sättas ihop efter behov.

I ett samarbete mellan GPCC och SKR har behovet av verktyg för att öka personcentrering inom hälso- och sjukvård identifierats. Samtal och dialog är en central del av ”görandet” - att arbeta personcentrerat. 

En arbetsgrupp bildades för att arbeta med hur vi gemensamt kan nå ut med vår forskning och kunskap om personcentrerade samtal på ett tillgängligt och relevant sätt. Målet var att ta fram ett konkret material som kan stödja personcentrerade samtal, och:  

• bidra till att öka det personcentrerade perspektivet.

• väcka nyfikenhet kring personcentrerade samtal.

• fokusera på partnerskap och gemensam överenskommelse.

• vara enkelt och tillgängligt.

Vårdpersonal, patienter och anhöriga i en cirkel samtalar.
Foto: Illustratör: Pamela Lindgren

Text och illustrationer att använda efter behov

Resultatet av samarbetet består i nuläget av en summerande text om personcentrerade samtal med hänvisning till forskning och fem illustrationer av olika samtalssituationer inom vård och omsorg. Dessa finner du på denna sida.

Tanken med illustrationerna är att på ett enkelt sätt visuellt kommunicera olika delar, situationer, sammanhang och olika sätt att mötas i personcentrerade samtal.

Text och illustrationer, tillsammans eller separat, är tänkt att ses som en byggsats som kan användas på olika sätt beroende på behov/syfte.

Populärvetenskapligt material med reflektionsfrågor

I Powerpointpresentationen (PDF) som också bifogas på denna sida visas ett förslag på hur texten och illustrationerna kan byggas ihop. I presentationen har texten som kombinerats med illustrationerna kortats ner och formulerats mer populärvetenskapligt samt kompletterats med några reflekterande frågor att fundera på.

Om du eller din verksamhet har frågor, tankar eller tips på hur texten och bildmaterialet kan användas eller byggas vidare på så dela gärna det med oss!

Fakta och länkar:

Medlemmar i arbetsgruppen:

Från GPCC: Emma Forsgren (logoped, forskare, projektledare utbildning/nyttiggörande), Pamela Lindgren (designer, doktorand, ledamot i GPCC:s personråd för närstående och patienter), Matilda Cederberg (psykolog, forskare), Mahboubeh Goudarzi (specialistsjuksköterska, forskningsenheten, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra) och Stina Mannheimer (ST-läkare allmänmedicin, doktorand och ledamot i GPCC:s styrgrupp).

Från SKR: Lisbeth Löpare Johansson (samordnare Nära vård), Tyra Warfvinge (handläggare Avdelningen för vård och omsorg) och Susanne Steen (Allmänläkare, projektledare)

Länkar:

GPCC:s verktyg för personcentrerad vård

SKR om Nära vård och personcentrerad vård