Algodlingar för fiskare på västkusten
De började deras första algodling under 2022. Nu driver Koastal en franchise med fem stycken odlingar och en experimentell på den svenska västkusten, men de har hopp om att i framtiden expandera till Skåne, Danmark och Norge.
Efter att ha tagit över en algodling från Nordic SeaFarm startade Koastal deras egna under 2022. Sedan dess har företaget startat upp fyra nya odlingar där fiskare eller andra havsintresserade sköter det praktiska arbetet, liksom att skörda algerna. Koastal själva erbjuder tjänster såsom utbildning, uthyrning av nödvändig utrustning, marknadsföring, säkra köpare, förser odlare med tånggroddar samt väljer och utvärderar odlingsplatser och sköter tillståndsprocessen. Detta på grund av att de vill skapa ett mer effektivt produktionssystem och samtidigt hjälpa fiskare att skapa en mer diversifierad inkomst.
Inkomsten är huvudsakligen baserad på odlingen av sockertång men också grönalgen havssallat som odlas tillsammans med Nordic SeaFarm. Det undersöks även huruvida rödalgen Dulse kan odlas med en vinst i framtiden.
– Vi kommer att ha ett par hundra meter linor, det kommer att vara experimentellt, så vi får bara se vad som händer.
Vad kommer ni använda algen till?
– Nu säljer vi det huvudsakligen till företag som producerar fantastiska livsmedelsprodukter men vi undersöker även om vi kan, i framtiden, sälja det som djurfoder.
Om allting går som det ska har de förhoppningar om att odla 20 ton sockertång och omkring ett ton havssallat, baserad på avkastningen från 2022.
– Det är fortfarande väldigt småskaligt om man jämför det med några av dem som odlar i USA, Norge, Danmark och Färöarna, men det är en bra början.
I första hand kommer fokus dock att ligga på redan befintliga odlingar.
– Vi måste verkligen hålla tillbaka oss själva från att försöka hoppa på all denna potential.
Text: Kajsa Centre
Vill du veta mer om Koastal? Klicka in på videon!
Koastal
Vad: Driver en franchise med fem stycken tångodlingar på svenska västkusten – på Öckerö, Tjörn, Orust, Lysekil och Sotenäs.
Syftet: Ta itu med kostnaderna för algproduktion, skapa ett effektivare produktionssystem och hjälpa fiskare att få en mer diversifierad inkomst.
Läs mer om Koastal: https://www.koastal.se/