Helsingborgs havskoloni odlar musslor i Oceanhamnen
Havskolonin i Helsingborgs hamnområde drog igång sommaren 2023. Nu har de ett 50-tal aktiva, så kallade havskolonivänner, som tar hand om musselodlingen gruppvis.
Går det att odla blåmusslor i en hamn mitt i staden? Med den frågan i åtanke initierades Helsingborgs stad havskolonin belägen i Oceanhamnen. För att inkludera invånarna drivs musselodlingen sedan sommaren 2023 tillsammans med ett gäng havsintresserade personer, med mål att öka lokala förutsättningar för biologisk mångfald och ge invånarna en möjlighet att lära sig mer om havsodling.
– Vi vill öka marin medvetenhet, säger Ingvar Eliasson, en av havskolonivännerna.
Intresse för Helsingborgs musselodling
Vid första informationsträffen under februari 2023 kom 160 personer. Drygt ett halvår senare hölls den officiella invigningen vid den flytande brygga där ett 50-tal musselstrumpor fästes, som sedan ska skötas om av fem grupper på roterande femveckorsschema.
– Hittills har det varit framgångsrikt, grupperna jobbar bra med god uppslutning, säger Ingvar Eliasson.
Planen är att arrangera utbildningar om musslor och odling samt att starta en matlagningsgrupp. Tanken är att musslorna sedan ska skördas under 2025 och förhoppningsvis då gå att förtära.
– Vi har goda förhoppningar om att kunna äta musslorna, annars får vi konstatera att det var ett bra försök.
Text: Kajsa Centre
Vill du veta mer om Helsingborgs havskoloni? Klicka in på videon!
Helsingborgs havskoloni
Vad: Medborgardriven havskoloni med musselodling i Oceanhamnen i Helsingborg.
Syftet: Testa möjligheter att odla ätbara musslor i en stadshamn och se om det kan föra medborgare närmare havsmiljön samt inspirera och informera.
Läs mer om Helsingborgs havskoloni: https://t.ly/MgGIQ