Kivik Tång odlar grönalgen rörhinna
Kivik Tång bildades 2022 som en ideell förening. Nu har de ett 20-tal aktiva och samarbetar med Marint centrum.
Danska havsbönderna från Havhøst blev en inspirationskälla för medlemmar från Kiviks byalag och Kiviksbon Anders Andersson, vilket resulterade i testodlingar av alger inleddes tillsammans med Marint centrum i Simrishamn. Nu odlar Kivik Tång grönalgen rörhinna i träramar från vår till höst och det har de gjort sedan november 2022 då föreningen bildades.
– Under sommaren 2023 har vi skördat tre till fyra gånger, säger Jan Nilsson, vice ordförande för Kivik Tång.
Vad används tången till sedan?
– Tången vi skördar räcker till att krydda med och till pesto. Man måste börja någonstans, säger Jan Nilsson.
Kivik Tång odlar och informerar om odling
Förutom att odla har de anordnat kurser om algodling med Vuxenskolan Skåneland, informerat och bjudit på tång under Sillens dag i Simrishamn samt under höstmarknaden i Kivik. Under sina odlingsträffar pratar föreningens medlemmar om vidare utveckling samt äter tång i all form. Under 2023 gav även kommunen Kivik Tång plats och lov för en sjöbod, som finansierats av lokala verksamheter och har kommit att bli Kivik Tångs mittpunkt.
– Det är vårt universitet, säger Jan Nilsson.
Samma år vann de även årets hållbarhetspris i Simrishamn och Kivik Tångs rörhinna blev ingrediens i en sillinläggning som vann andrapris i “Årets sillmakare i Kivik”.
Text: Kajsa Centre
Vill du veta mer om Kivik Tång? Klicka in på videon!
Kivik Tång
Vad: Algodling i Kivik.
Syftet: Öka kunskapen om hur man kan nyttja tång på ett hållbart sätt samt hur den kan tillämpas som blå mat.
Läs mer om Kivik Tång på föreningens hemsida: https://www.kiviktang.se/