Göteborgs universitet
Länkstig

Ett HUM om 2018

Evenemang som genomfördes under 2018.

 

Bild
Zombies

Zombies - mänskliga eller icke mänskliga?

24 september 2018, Stadsbiblioteket, med Linda Flores OhlsonZombier har blivit allt mer populära i litteratur och film under 2000-talet. Aldrig förr har dessa odöda varelser varit mer populära. De finns överallt: I filmer, tv-serier, romaner, serietidningar, tv-spel och på kaffemuggar. Det finns mycket att fråga sig om dessa varelser. Varför är de till exempel så populära just nu? Vad symboliserar de? Varför är vampyrer populära under vissa perioder och under andra zombier? Som språkvetare ställer Linda Flores Ohlson emellertid helt andra frågor: Är zombier mänskliga eller icke mänskliga varelser och på vilket sätt reflekterar eller påverkar språket hur vi ser på dessa frågor? Linda Flores Ohlson är universitetslektor i spanska och föreläser om på vilket sätt språket hjälper till att skapa eller reflektera zombien som mänsklig eller icke mänsklig varelse, att skapa medkänsla eller avhumanisera den med exempel från engelska, spanska och svenska.

Bild
Utan humaniora stannar Sverige

Utan humaniora stannar Sverige

1 oktober 2018, Frölunda Kulturhus, med Anna BlennowHumanioras vara eller icke vara har debatterats intensivt under de senaste åren. Vad är egentligen humanistiska studier? Vad ska vi ha dem till? Vad får de kosta? I en tid när humanistiska studier i allmänhet, och språkstudier i synnerhet, hotas av neddragningar och åtstramningar i gymnasier och inom högskolan, menar Anna Blennow att humanister behövs mer än någonsin i vårt samhälle. Anna Blennow är lektor och forskare i latin vid institutionen för språk och litteraturer. Hon är även verksam som kulturskribent och krönikör i Sydsvenska Dagbladet, och medverkar då och då i OBS i P1 med essäer om antik litteratur, resor och läsande.

Bild
Från Platon till Trump

Från Platon till Trump. Demokrati och arvet från antiken

10 oktober 2018, Världskulturmuseet, med Ida Östenberg

En föreläsning som förklarade varför Trump vann presidentvalet utifrån de politiska systemen och skrifterna i antikens Grekland och Rom. Föreläsningen kommer handlade också om hur politiska yttergrupper missbrukar antiken i propagandasyfte och om att det är viktigt att kunna historia för att förstå samtiden och kritiskt kunna granska makten. Ida Östenberg är docent i Antikens kultur och samhällsliv och vinnare av stora historiepriset 2018.

Bild
Företagens ansvar

Företagens ansvar för miljö och samhälle

29 oktober 2018, Stadsbiblioteket, med Joakim Sandberg

Vi får ofta höra att ekonomi är en vetenskap med exakta regler och slutsatser. Men ekonomin är en återspegling av samhället och de människor som lever där. Det är viktigt att se att det är upp till oss hur vi vill organisera samhället, och att en annorlunda ekonomi är möjlig om vi är villiga att skapa den. Föredraget handlade om alternativa sätt att förstå företagens ansvar för samhälle och miljö. Joakim Sandberg är docent i praktisk filosofi och forskningsledare för projektet Financial Ethics Research Group. Han är intresserad av moralfilosofi, politisk filosofi och ekonomi, och är speciellt engagerad i skärningsområdena mellan dessa ämnen.

Bild
Allvarligt talat

Allvarligt talat: Berättelser om livet

26 november 2018, Stadsbiblioteket, med Maria Sjöberg

I boken Allvarligt talat: Berättelser om livet utmanas naturvetenskapliga förklaringar till människolivets existentiella villkor. Författarna kommer från olika ämnen och discipliner men förenas i en plädering för studier av livets allvar. Föredraget handlade om på vilka sätt och varför livsberättande är en försummad aspekt i studier av människors livsvillkor, förr som nu, trots att vi alla deltar i sådant berättande. I föredraget gavs exempel på livsberättande från den antika världen fram till vår tid. Maria Sjöberg är professor i historia och hennes forskning är inriktad på 1500- och 1600-talens könshistoriska villkor.