Göteborgs universitet
Länkstig

Ett HUM om 2021

Evenemang som genomfördes 2021.

 

Bild
Två människor mot varandra med ett frågetecken emellan

Att förstå samtida debatter: Ett försvar för en humanistisk läsart

27 januari 2021, webinar i samarbete med Världskulturmuseet. Med Erika Alm och Mikela Lundahl Hero

Det sägs ofta att läskunnigheten ökar, men ökar samtidigt förmågan att förstå en debatts sammanhang och dess undertexter?

Idéhistorikerna och genusforskarna Erika Alm och Mikela Lundahl Hero föreläser om behovet av att vidga vår förståelse till större sammanhang. Vi kan behöva titta ut över världen bortom Euroamerika och följa skeenden och diskussioner både bakåt och framåt i tid för att undvika förenklingar. För en sådan analys behöver vi som samhälle en läskunnighet som är grundad i humanistiska kunskapstraditioner.

Bild
krokodil

Prova på – korta kurser

30 september 2021.

Finns det liv i rymden? Såg dinosaurierna verkligen ut som i Jurassic Park? Vill du fördjupa dig i konstens mästerverk, veta mer om slaveriets historia, testa på kinesiska eller lära dig mer om hur du skriver snygga och effektiva texter? Dyk in den 30 september och få reda på mer om kortare humaniorakurser du kan läsa på halvfart med ämnen du kanske inte visste fanns. 

Fredrik Fällman från Språk och litteraturer om varför grundkursen i kinesiska är en spännande kurs att prova på, Alexandra Herlitz och Alexandra Fried, Konstvetenskap, berättar om kursen ”Fem mästerverk” som går att läsa på distans i vår, Philip Radovic, Filosofi, berättar om institutionens nya kurs Filosofiska och psykologiska teorier om drömmar, Susanna Karlsson, studierektor på Svenska språket, guidar genom utbudet av språkkurser lämpliga att börja med, Martin Öhman från Historiska studier berättar om kurserna Världens historia i ett globalt perspektiv och Svensk och nordisk historia och Björn Billing och Gustav Holmberg, Idéhistoria presenterar ”Dinosaurier och aliens: vetenskap mellan spekulation och observation”.

Bild
japaner som bugar sig

Prova på att vara artig – på japanska

16 november 2021.
Plats: Världskulturmuseet, Trappan.
Med Yuka Gustafsson Okamoto.

En öppen prova-på-lektion i japanska med Yuka Gustafsson Okamoto som undervisar i japanska vid Göteborgs universitet. Föreläsningen/workshoppen hölls i Trappan på Världskulturmuseet i anslutning till utställningen Kimono och handlade bland annat om artighetsfraser och hur man konverserar hövligt, uppmärksamt och belevat på japanska. Vad ligger egentligen bakom artigheten i det japanska språket?

Bild
Häxsabbat
Foto: F. de Goya (källa: Wikipedia)

En förtrollad värld

30 november 2021. Stadsbiblioteket, Trappan. Med Göran Malmstedt.

Hur kunde trolldom och magiskt tänkande forma tillvaron? Göran Malmstedt, professor i historia vid Göteborgs universitet, föreläser om trolldomsprocesserna i 1600-talets Bohuslän och om den tidens föreställningsvärld. Göran Malmstedt har bland annat gett ut boken En förtrollad värld – förmoderna föreställningar och bohuslänska trolldomsprocesser 1669 – 1672.

Bild
Dickinson

Adam Dickinsons anatomiska poetik

6 december 2021. Stadsbiblioteket. Med Joel Duncan och Adam Dickinson.

Joel Duncan från Humanistiska fakulteten samtalar med den kanadensiske eko-poeten Adam Dickinson som utforskat frågor om vad miljön gör med oss. Dickinson har bland annat gett ut diktsamlingen Anatomic (2018), en flerfaldigt prisad bok om resultatet av kemiska och mikrobiologiska tester på författarens kropp, där han likt en vild och romantisk vetenskapsman söker en anatomisk poetik men också försöker förstå vad utsidan skriver på kroppens insida.

Adam Dickinson är professor och undervisar i kreativt skrivande vid Department of English Language & Literature, Brock University i St. Catharines, Ontario, Kanada.

Joel Duncan är fil. doktor i engelsk litteraturvetenskap och arbetar på en bok med titeln Poetic Drive: Experimental American Poetry in the Age of Automobility.