Göteborgs universitet
Bild
Foto: Natalie Greppi

Pedagogik

Pedagogik är ett ämne på forskarnivå med fokus på utbildning, undervisning, fostran, socialisation, bildning och lärande. Ämnet pedagogik har ett speciellt intresse för relationen mellan individ och samhälle och de villkor under vilka institutionella förhållanden verkar och har verkat över tid. Inom ämnet pedagogik undersöks påverkansprocesser och deras betydelse för relationen mellan struktur och agentskap, inom och utanför det formella utbildningssystemet.

Behörighet

För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande uppfyller villkor för grundläggande och särskild behörighet, och bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.

Grundläggande behörighet

till utbildning på forskarnivå har den som avlagt en examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå. Behörig är även den som på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper

Särskild behörighet

har den som har 90 högskolepoäng i pedagogik varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå, inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) omfattande minst 15 högskolepoäng.

Behörig är även den som på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Allmän studieplan

För utbildning på forskarnivå finns för varje ämne en allmän studieplan som reglerar utbildningen. I studieplanen ingår avsnitt om:

  •     Examensbenämning och ämnesbeskrivning
  •     Utbildningens mål
  •     Behörighetsvillkor och förkunskapskrav
  •     Antagning, urval och bedömningsgrunder
  •     Utbildningens innehåll och upplägg
  •     Handledning
  •     Individuell studieplan
  •     Övergångsregler

Bli doktorand hos oss!

Nyfiken på studier inom forskarutbildningsämnet Pedagogik? Vid två av våra institutioner ges doktorandutbildning i ämnet Pedagogik. För mer information och hur du ansöker, besök våra institutioner.