Konferens om svensk algodling - möjligheter och hinder
Intresset för alger växer med rekordfart. Idag finns ett fåtal odlare i Sverige men vad behövs för att industrin ska växa och utvecklas? Vilka tekniker finns för att odla alger och tång i svenska vatten? Var ligger utmaningarna? Och hur använder vi biomassan? Välkommen till en konferens med intressanta presentationer och spännande diskussioner!
Fakta om konferensen
Vad? Konferens om svensk algodling och utveckling av svensk algindustri
Var? Tjärnö marina laboratorium
När? 21–23 juni 2022
För vem? Företag, myndigheter och forskare
Konferenskostnad: Ingen, men deltagare betalar för kost och logi
Registrering: Klicka här för mer information
Föredrag och inbjudna talare
Uppdateras efter hand!
TEMA I – PRODUKTION AV ALGBIOMASSA
Utveckling av storskalig algodling i Sverige – så gick det till! Henrik Pavia, Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
Att odla gröna makroalger i Sverige - var står forskningen?: Sophie Steinhagen, Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
Makroalger i Östersjön Hanna Nathaniel, KTH
Odla alger i processvatten från livsmedelsindustrin – en cirkulär produktion av blå proteiner: Kristoffer Stedt, Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
TEMA II – PRODUKTUTVECKLING OCH FÖRÄDLING
Alger – havets superfood: Ingrid Undeland, Chalmers
Kan rödalgerna rädda klimatet? : Fredrik Åkerman, Volta Greentech
Utveckling av svensk tångindustri för framtidens produkter: Simon Johansson, Nordic Seafarm
Hur ser marknaden ut - perspektiv från Danmark: Kristian S. Ottesen, Nordisk Tang
TEMA III – MÖJLIGHETER & HINDER FÖR EN SVENSK ALGINDUSTRI
Alger og mattrygghet - regelverk og helserisko: Solbjørg Hogstad, Mattillsynet
Får vi lov? Om regler och tillstånd: Johan Penner, Jordbruksverket
Erfarenheter från det norska nätverket Alget 2: Turi-Britt Kuepers, Norges Vel
lIntressekonflikter vid uppskalning – en lägesanalys: Fredrik Gröndahl, Kristineberg Center/Göteborgs universitet och KTH
Preliminärt program
Programmet uppdateras fortlöpande!
Tisdag 21/6
TEMA I PRODUKTION AV ALGBIOMASSA
11:30-12:30 Ankomst och registrering
12:30-13:30 Lunch
13:30-13:45 Välkommen och intro/praktisk info
13:45-15:00 Presentationer (4x 15 min) Tema 1
15:00-16:00 Gruppdiskussion (med fika) Tema 1
16:00-16:30 Summering av gruppdiskussion
16:30 Visning av labbet
18:00–19:00 Middag
19:00 - Pub och utställning
Onsdag 22/6
TEMA II PRODUKTUTVECKLING OCH FÖRÄDLING
08:00-08:45 Frukost
09:00-10:15 Presentationer (4 x 15 min) Tema 2
10:30-11:30 Gruppdiskussion (med fika) Tema 2
11:30-12:00 Summering av gruppdiskussionerna
12:00-13:30 Lunch
13:30-15:30 "Uteaktiviteter"
15:30-17:30 "Inomhusaktiviteter"
18:00 – Konferensmiddag (med alger)
Torsdag 23/6
TEMA III MÖJLIGHETER & HINDER FÖR EN SVENSK ALGINDUSTRI
08:00-08:45 Frukost
08:45-10:00 Presentationer (4 x 15 min) Tema 3
10:00-11:00 Gruppdiskussioner (fika med macka) Tema 3
11:00-11:30 Summering gruppdiskussioner
11:30-12:00 Avslut med framåtblick/hur går vi vidare
12:00 Lunch & hemfärd