Delta i studie om kost vid ledgångsreumatism (NUTRA)
Har du nyligen drabbats av ledgångsreumatism? Vill du delta i en studie som undersöker hur kosten påverkar sjukdomsaktivitet, inflammation och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom hos patienter med ledgångsreumatism? Här hittar du mer information om NUTRA-studien (Nutrition vid Reumatoid Artrit) och hur du gör för att delta.
Om NUTRA-studien
NUTRA är en studie om Nutrition vid Reumatoid Artrit (ledgångsreumatism). Patienter med ledgångsreumatism kan ha kvarstående symtom på sjukdom trots läkemedelsbehandling. Dessutom har patienter med ledgångsreumatism en förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Kosten har en stor påverkan på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och påverkar även inflammation. Därför vill vi i den här studien undersöka om personer som nyligen diagnostiserats med ledgångsreumatism kan ha hälsofördelar av att samtidigt med läkemedelsbehandling också äta en hälsosam eller extra näringsrik kost.
Syfte
Huvudsyftet med NUTRA-studien är att undersöka om en kostförändring kan minska inflammation, sjukdomsaktivitet och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom hos patienter med nyligen diagnostiserad ledgångsreumatism.
Vem kan delta?
Du som precis fått din diagnos och ännu inte har varit på ditt tremånaders återbesök på SU:s Reumatologimottagning. Du behöver kunna äta både vegetabilier, spannmål och animaliska livsmedel. Om du har celiaki eller följer en vegetarisk eller vegansk kosthållning kan du inte delta.
Vi skickar en inbjudan per post till de personer som uppfyller diagnoskriterierna och som inte tillfrågats om deltagande i annan studie. Har du stort intresse av att delta, men inte blivit tillfrågad är du välkommen att kontakta studieansvarig eller fylla i en intresseanmälan.
Anmäl intresse
För dig som redan har gjort en intresseanmälan återkommer vi inom kort för att meddela om du uppfyller våra kriterier att delta i studien.
Hur går studien till?
Deltagarna lottas till två olika koster som de följer under 12 veckor. Under dessa veckor förses deltagarna med färdiga menyer, inklusive recept och förslag på färdigmat, samt övergripande riktlinjer för kostintaget. En del matvaror kommer också att levereras hem till deltagarna kostnadsfritt.
I början och slutet av kostperioden kommer deltagaren att undersökas med avseende på sin reumatiska sjukdom och vi kommer även att mäta bland annat inflammationsmarkörer. Sex månader efter den avslutade kostperioden görs en uppföljning av deltagarna. Undersökningarna görs vid Kliniskt reumatologiskt forskningscentrum (KRF) på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Enkäter
Här hittar du alla enkäter som skall fyllas i under studietiden.
- Livsstil och bakgrund
- Hälsoenkät (RAND-36)
- Funktionsfrågeformulär (HAQ)
- Enkät för rapportering av oväntade symptom
Ansvariga för studien
NUTRA-studien genomförs i ett samarbete mellan avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition och avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning vid Göteborgs universitet samt Kliniskt Reumatologisk Forskningscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ansvariga för studien är:
- Helen Lindqvist huvudansvarig forskare och Anna Winkvist, professor, vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition.
- Anna-Karin Hultgård Ekwall och Eva Klingberg, forskare och överläkare på reumatologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Kontakt
Vid frågor ta kontakt med:
Helen Lindqvist, Studiekoordinator och ansvarig forskare
Tel. 031-786 37 23
Epost. nutra@gu.se