Aktiviteter för grundskolan
Fakulteten för naturvetenskap och teknik vid Göteborgs universitet erbjuder ett antal aktiviteter för elever i grundskolan, där elever och lärare möter våra ämnesområden på olika sätt.
Upptäckarklubben för årskurs 4 och 5
Är du nyfiken? Gillar du att göra experiment och ta reda på hur saker fungerar? I så fall ska du gå med i vår Upptäckarklubb!
Vem får vara med?
Upptäckarklubben vänder sig till dig som går i årskurs 4 eller 5. Det går bra att börja i klubben när du går i 5:an även om du inte har varit med tidigare.
När, var och hur?
Vi träffas varannan onsdag kl 16-18 i universitetets lokaler i centrala Göteborg. Under hösten 2024 kommer klubben främst att hålla till på Medicinareberget. Ibland är vi på andra platser, men då meddelas det tydligt i förväg.
Under träffarna går vi igenom olika naturvetenskapliga fenomen, och gör lite olika experiment. Du har också chans att ställa dina frågor direkt till våra kunniga ledare, som är studenter och lärare vid Göteborgs universitet.
Pris
Medlemskapet i Upptäckarklubben kostar 400 kr per termin. Frukt ingår.
Träffar
Upptäckarklubben träffas åtta gånger per termin i universitetets lokaler på Campus Johanneberg (hållplats Chalmers) eller på Medicinareberget (hållplats Medicinareberget).
Våren 2024
Vårens Upptäckarklubb börjar i februari. Barn som går i klubben under hösten 2024 har förtur till platserna. Eventuella lediga platser lottas ut via reservlistan.
FAQ - Vanliga frågor om Upptäckarklubben
- Minskar mina chanser att komma med om jag söker med en kompis?
Svar: Nej, vi lottar från båda kategorierna. - Finns det alternativ för yngre eller äldre barn?
Svar: Nej, vi erbjuder tyvärr inte någon klubb för yngre/äldre barn för tillfället. - Hur stor är chansen att få en plats?
Svar: Det varierar från år till år, men lottning brukar behövas. Vanligtvis har vi fler än dubbelt så många intresserade som antalet platser. - Kan vi stå kvar på en reservlista om vi inte får plats?
Svar: Ja, alla barn som inte får plats står kvar på reservlistan och kommer att kontaktas om det blir en ledig plats.
Kontakt
Charlotte Hamngren Blomqvist, klubbledare
E-post: charlotte.hamngren.blomqvist@gu.se
Information för dig som är med i klubben
Har du frågor om anmälan?
Kontakta Anita Lödevik, administratör
Tel: 031-786 9871
E-post: anita.lodevik@science.gu.se
Levande frågelådan för årskurs 5
Levande frågelådan är en populär skolaktivitet som äger rum i oktober/november varje år. Femteklassare bjuds in till Göteborgs universitet för att träffa en forskarpanel som svarar på frågor om allt mellan himmel och jord inom områdena naturvetenskap och matematik.
Levande frågelådan är ursprungligen ett nationellt samarbetsprojekt, där flera andra lärosäten arrangerar egna levande frågelådor.
Levande frågelådan 2020-2021
Levande frågelådan kunde tyvärr inte genomföras som vanligt under pandemin. Istället bjöd vi in elever i årskurs 5 att ställa sina frågor till vår forskarpanel, som panelen svarade på i form av filmer.
Vår panel representeras av ämnesområdena matematik, astronomi, fysik, biologi och molekylärbiologi/kemi.
Levande frågelådan 2020 - forskarna svarar
Prao för årskurs 8 och 9
Vad gör egentligen en forskare, och vad innebär de naturvetenskapliga ämnena på universitetet? Under praoveckan får du träffa forskare och studenter från Göteborgs universitets naturvetenskapliga ämnesområden. Du får prova på olika typer av praktiska experiment, där vi testar allt ifrån att lösa matematiska problem till att genmodifiera bakterier.
Prao för årskurs 8 våren 2025
Vårens praovecka äger rum den 31 mars-4 april.
Har din skola prao under en annan period? Prata med din mentor eller din studie- och yrkesvägledare.
Anmälan
Anmäl ditt intresse senast den 17 februari. Vi erbjuder prao för 20 elever, och vid fler intresserade görs ett urval. När du gör din intresseanmälan vill vi att du motiverar varför du vill göra prao hos oss. Besked om plats får du senast den 24 februari.
Var?
Vi håller till i Göteborgs universitets lokaler i centrala stan, med utgångspunkt från huset Natrium på Medicinareberget och våra lokaler på Campus Johanneberg (Chalmersområdet).
Har du frågor om praoveckan?
Kontakta Susan Gotensparre, projektledare för prao
E-post: susan.gotensparre@bioenv.gu.se
Besök våra fältstationer
Göteborgs universitet har två marina fältstationer på västkusten, Kristineberg marina forskningsstation och Tjärnö marina laboratorium samt forskningsfartyget R/V Skagerak. Hit kan både allmänhet och skolklasser komma under året.
Vill ni besöka våra fältstationer?
Tjärnö marina laboratorium
Kristineberg marina forskningsstation