Bli doktorand vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik
Som doktorand vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik kommer du arbeta tillsammans med framstående forskare i en internationell och innovativ miljö. Forskarutbildningen ger dig möjlighet att fördjupa dig inom ett ämne och samtidigt bredda dig vetenskapligt. Idag har fakulteten lite drygt 200 antagna doktorander.
Fakulteten erbjuder doktorander möjlighet att arbeta både i fält och i moderna laboratorier, samt teoretiskt. Du kommer också att knyta kontakter med andra lärosäten och organisationer, nationellt och internationellt.
Som doktorand vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik är du själv drivande i din forskarutbildning, naturligtvis med stöd av en eller flera handledare. För att säkerställa en god kvalité på handledning har alla fakultetens examinatorer och handledare gått universitetets handledarkurser, samt en särskild examinators- och handledarkurs på fakulteten.
Under utbildningen
Forskarutbildningen omfattar 240 högskolepoäng vilket motsvarar fyra års heltidsstudier. Eftersom du inom anställningen har möjlighet att bidra till annat arbete vid institutionen, som att exempelvis undervisa i grundutbildningen, kan den reella tiden ofta bli fem år. Du kan även ta ut en licentiatexamen efter 120 högskolepoäng.
Att vara doktorand vid fakulteten innebär en hel del frihet kring din utbildning och du kommer ha möjlighet att forma din utbildning utifrån dina egna intressen. För doktorsgrad krävs det att du genomför motsvarande 60 till 90 högskolepoäng som kurser eller andra reglerade aktiviteter. Det ger dig breddade kunskaper inom ditt ämne och inom så kallade ”generic skills” som akademiskt skrivande, forskningsetik och statistiska metoder med mera. Resten av utbildningen ägnar du åt ditt självständiga vetenskapliga avhandlingsarbete. Det är viktigt att som doktorand själv vara drivande och att våga ta initiativ. När du är klar med forskarutbildningen kan du ansöka om att ta ut doktorsexamen, vilket är den högsta akademiska examina.
Roller inom doktorsutbildningen:
- Handledare: Handledare är nyckelpersoner för dig som doktorand. Handledaren ansvarar för att doktorandens forskningsprojekt (avhandlingsarbete) fortlöper på ett bra sätt och att övriga aktiviteter kan planeras in på ett lämpligt sätt. Till huvudhandledare utses den person som planeras ha det största löpande ansvaret, men du har också minst en biträdande handledare.
- Examinator: Doktorandexaminatorns huvuduppgift är att följa progressionen av forskarutbildningen, dvs. att säkra att utbildningen går framåt så att alla målen i högskoleförordningen kan bli uppfyllda. Examinatorn granskar och poängsätter också de kurser och andra aktiviteter som ingår i utbildningen och är den som till sist godkänner att alla delar är avklarade för att få ut en examen.
- Prefekt: Är högsta chef för institutionens medarbetare och ansvarig för institutionens ledning. Prefekten ansvarar även för den fysiska och psykosociala arbetsmiljön.
- Studierektor för forskarutbildning: Koordinerar forskarutbildningsfrågor på institutionen.
- Studierektor för grundutbildning: Studierektorerna ansvarar för planering, administration och uppföljning av grundutbildningen, där du kan komma att ha tjänstgöring.
- Doktorandråd: Doktorandråd på institutionerna och vid fakulteten bevakar doktorandernas intressen och önskemål och är ofta rådgivande till institutionsledningen respektive fakultetsstyrelsen.
Mål för forskarutbildningen
Utbildningen kommer ge dig fördjupade kunskaper inom ditt forskningsområde och ge dig spetskunskap inom en specifik inriktning. Det innebär att du kommer behärska vetenskapliga teorier och ha förmåga att formulera frågeställningar och välja lämpliga metoder för din forskning.
Efter utbildningen kommer du ha finslipat din förmåga att planera din tid, självständigt analysera dina forskningsresultat och självkritiskt granska nya komplexa frågeställningar och situationer. Med de pedagogiska verktyg som du fått genom utbildningen kommer du även ha färdigheter att förmedla kunskap och undervisa studenter. Du kommer också att ha lärt dig konsten att kommunicera din forskning, både i nationella som internationella sammanhang inom forskarvärlden och för allmänheten.
Stark forskning och unika forskningsmiljöer
Fakulteten bedriver forskning inom flera olika områden; allt från grundläggande forskning inom fysik, matematik och kemi till mer tillämpad forskning inom klimat, livsvetenskaper, biologisk mångfald och artificiell intelligens. Den marina forskningen vid fakulteten är en av de ledande i Europa. Unikt är också forskning inom kulturvård, där universitet är det enda lärosäte i Sverige som har naturvetenskap som forskningsperspektiv i ämnen som berör humaniora, samhällsvetenskap, konst, arkitektur och hantverk.
Som doktorand vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik kommer du ha tillgång till forskningsmiljöer med forskningsfaciliteter av hög internationell standard. Fakultetens byggnader är i huvudsak placerade i tre campus i centrala Göteborg (campus Medicinareberget, campus Johanneberg, campus Lindholmen) samt ett i Mariestad, vilka erbjuder moderna labbmiljöer och avancerad utrustning. I Mariestad finns murgård, byggård och trädgårdsmästeri anlagt för verksamheten inom kulturvård. Fakulteten äger också två marina forskningsstationer längs Bohuskusten och ett forskningsfartyg. Förutom dessa miljöer i Göteborg med omnejd kan ditt avhandlingsprojekt, beroende på ämne och inriktning, också föra dig till exotiska platser som Antarktis, Amazonas, Stilla havet eller vårt eget norrländska Latnjajaure.
Är du nyfiken på att veta mer, besök då gärna fakultetens forskningssidor.
God arbetsmiljö
Som doktorand är du anställd vid universitetet. Universitetet värnar om att ha en god arbetsmiljö för alla sina anställda. Arbetsmiljö är allt som påverkar dig på jobbet, hur du och kollegor trivs, får andra att trivas och presterar. Målet för arbetsmiljöarbetet är att skapa friska arbetsplatser där ingen blir sjuk av eller skadad på jobbet. Förutom att ha kontakt med din institution har du som doktorand även möjlighet att vända dig till fakultetens doktorandråd i frågor som rör din arbetsmiljö.
Samarbeten och nätverk
Fakulteten har nära samarbete med andra lärosäten såväl nationellt som internationellt. Starkast är samarbetet med Chalmers där vissa delar av verksamheten är integrerad. Vidare arbetar fakulteten tillsammans med andra organisationer som exempelvis Sahlgrenska universitetssjukhuset och Astra Zeneca. Det är även vanligt att samarbeten sker mellan olika discipliner vilket för forskningen framåt i intressanta och oförutsedda riktningar.
Doktorander vid fakulteten arrangerade en egen posterkonferens två år efter varandra 2018 och 2019. Ett av syftena var att doktorander från olika institutioner skulle mötas för utbyte och för att hitta tvärvetenskapliga samarbeten. Nästa karriärutvecklingsdag planeras vara hösten 2023. Som doktorand får du även genom kursverksamhet möjlighet att knyta kontakt med doktorander som studerar inom ett annat ämne på fakulteten, men som för övrigt befinner sig i en liknande arbets- och livssituation.
En del av omvärlden
Forskarutbildningen har en internationell prägel. Hälften av doktoranderna och en tredjedel av forskarna är internationella. Utöver det har fakulteten ett flertal internationella samarbeten med andra universitet och partners utanför Sverige. Därför är ett av kraven för dig som söker en doktorandanställning att du har dokumenterat goda kunskaper i engelska.
Hållbar utveckling
Fakulteten har under lång tid arbetat med hållbar utveckling. Göteborgs universitet var en av de första universiteteten i Sverige som miljöcertifierades. I Universitetskanslersämbetets granskning av universitetens och högskolornas arbete med att främja en hållbar utveckling i utbildningen har vi fått högsta betyg. Om du har planer på att bli framtidens forskare inom hållbar utveckling, har du kommit rätt! Vid fakulteten bedrivs en mängd forskning inom just hållbar utveckling och som doktorand får du möjlighet att arbeta med framstående forskare inom ämnet.
Karriär och arbetsmöjligheter
En forskarutbildningsexamen är en efterfrågad kompetens på arbetsmarknaden. Det finns goda möjligheter till arbete efter din examen.
Expertkunskaper inom naturvetenskap är eftertraktat på arbetsmarknaden, både inom den privata och offentliga sektorn, såväl i akademi, offentlig sektor som näringsliv.
Fakultetens uppföljning av doktorander som disputerade för tio år sedan (2004/2014; 2007/2017; 2010/2021) visar att en tredjedel arbetar som forskare eller universitetslärare idag. Av de som arbetar utanför akademin är främsta arbetsgivaren industrin. En femtedel av de som disputerade för tio år sen arbetar idag utomlands.