Samverkan
Segerstedtinstitutet samverkar med många olika typer av organisationer och professionella. Syftet med samverkan är att tillföra forskningsbaserad kunskap som bidrar till förståelsen för uppkomsten och motverkandet av våldsbejakande extremism.
Segerstedtinstitutets samverkan är mångfacetterad vad gäller både form och partners, och sker inte sällan som ett resultat av att organisationer upplever problem med extremism. Genom dessa samverkansytor uppkommer insikter som ger institutet en bild över vilka behov och problemformuleringar som finns bland aktörerna. Utöver denna mer praktiknära samverkan, har Segerstedtinstitutet omfattande samverkan med andra lärosäten och organisationer i forsknings- och utbildningsrelaterad verksamhet.
Myndigheter
Segerstedtinstitutets forskare deltar som experter och stöd till myndigheter i deras arbete mot våldsbejakande extremism. Detta sker bland annat genom aktivt deltagande i expert- och nätverksgrupper, utvärderingsuppdrag, föreläsningar och remissvar. Centralt i arbetet med myndigheter är att tillföra forskningsbaserad kunskap som är anpassad till den verksamhet som myndigheten bedriver.
Näringslivet
Segerstedtinstitutet arbetar tillsammans med näringslivsaktörer för att motverka våldsbejakande extremism och rasism. Näringslivet utgör en mycket viktig, men stundtals outnyttjad arena för förebyggande arbete och arbete med avhopp från extremism. Samverkan utförs främst genom finansiering av forskningsprojekt, men också genom att Segerstedtinstitutet bidrar till att öka kunskaper om inträde och utträde i extremistiska miljöer bland nyckelpersonal i företag. Samverkan är behovsstyrd.
Civilsamhällesorganisationer
Segerstedtinstitutet har ett väl etablerat samarbete med civilsamhällesorganisationer så som exempelvis Svenska kyrkan, Rädda barnen och stiftelsen EXPO. Samarbetet med civilsamhällets organisationer är en viktig del av vårt arbete med att förstå de utmaningar och resurser som finns nationellt. Därutöver ger detta samarbete en möjlighet att nå ut till de viktiga aktörer som arbetar med unga i olika organisationer och föreningar. Våra samarbetsytor består av samtal, rådgivning, föreläsningar, utbildningar, utvärderingar med mera.
Internationellt
Segerstedtinstitutet är ett nationellt resurscentrum men samarbetar också med internationella aktörer. Förutom att våra forskare deltar i internationella forskningssamarbeten, deltar vi i expertgrupper för utbildningsprojekt inom Europarådet och i Radicalization Awareness Network (RAN). En viktig internationell samarbetspartner för våra utbildningar är Yad Vashem - The world Holocaust rememberance center i Jerusalem.
Toleransprojektet
Toleransprojektet bygger på en riktad insats för att möta de ungdomar och grupper i skolan som det finns social oro kring. Ungdomar får i Toleransprojektet reflektera över etiska dilemman, personligt ansvar och människovärde samt träna sin förmåga till samarbete, empati och problemlösning i en historisk kontext. Segerstedtinstitutet arbetar med ett spridningsarbete av arbetssättet och erbjuder stöd vid implementering, handledning och utbildning.
Professionsnätverk
Segerstedtinstitutet stödjer ett professionsnätverk där yrkesgrupper som arbetar förebyggande inom Segerstedtinstitutets uppdragsområde får möjlighet att träffas för att beskriva, diskutera och analysera centrala frågeställningar. Detta nätverk utvecklas och breddas hela tiden med bland annat nya kommuner som väljer att implementera Toleransprojektet.
Kontaktuppgifter: Richard Millings. Projektledare, richard.millings@gu.se Tel. 0766-182126
Stöd till verksamheter
Segerstedtinstitutet samverkar med kommuner, civilsamhällesaktörer, myndigheter och andra intressenter med utvärdering, planering och implementering av befintliga och kommande verksamheter.
Seminarier och konferenser
Segerstedtinstitutet anordnar seminarier och konferenser, både nationella och internationella.
Mer information om seminarier och konferenser
Är din kommun intresserad av Toleransprojektet?
Kontakta biträdande föreståndare och projektledare Robin Andersson Malmros robin.andersson@gu.se för mer information.
Är din organisation intresserad av samverkan och samarbete?
Kontakta biträdande föreståndare och projektledare Robin Andersson Malmros robin.andersson@gu.se för mer information.