Metodforskning
I SOM-undersökningarna och Medborgarpanelen bedriver vi, vid sidan av vår samhällsforskning och samverkan, en hel del egen forskning inom området surveymetod. Detta syftar framförallt till att stärka och vidareutveckla våra undersökningsmetoder.
Vi strävar alltid efter att våra undersökningar ska vara så effektiva och vetenskapligt underbyggda som möjligt. Det är viktigt att förvalta det förtroende som tiotusentals undersökningsdeltagare ger oss varje år. Därför är vår ambition att ligga nära, och ständigt bidra till, internationell forskning inom surveymetod.
Surveymetodforskning handlar om att ta reda på vad som definierar en god frågeundersökning. Ur vårt perspektiv kan detta bland annat röra sig om att studera effekterna av belöningar, hur lång tid olika frågor tar att besvara eller när på dagen ett påminnelse-SMS lämpligast skickas ut. Det kan också inbegripa hur man som forskare ska tolka och kan analysera vissa resultat, och hur detta förändras över tid.
I listan nedan finns vårt interna metodforskningsarbete publicerat och fritt tillgängligt för alla intresserade att ta del av. År 2021 påbörjades den nya rapportserien The SOM Institute's Notes on Survey Methodology. Tidigare presenterades metodforskningen som antingen Working papers eller Methodological notes.
Eftersom målgruppen är en internationell publik, framförallt med fokus på verksamma inom det akademiska fältet surveymetodologi, är dessa rapporter vanligen på engelska och följer internationell forskningsstandard.