Data
SOM-undersökningarna genererar varje år stora mängder forskningsdata. Dessa data är tillgängliga för sekundärforskning för alla som är anslutna till ett svenskt universitet eller högskola. Data från SOM-undersökningarna beställs via Svensk nationell datatjänst.
Data från SOM-institutet
I mer än 30 år har vi i SOM-undersökningarna samlat in data om svenskarnas samhällssyn, fritidsvanor, oro, tillit, preferenser och åsikter i politiska frågor. Detta genererar stora dataset som är unika ur såväl svenskt som internationellt perspektiv.
I första hand används dessa dataset av de samverkande forskare och myndigheter som ställt frågor i undersökningen. Men ett år efter undersökningens slut blir dessa data även tillgängliga för andra forskare och studenter som vill granska eller analysera SOM-data i forskning, uppsatser eller för andra akademiska ändamål.
vi som offentlig undersökningsorganisation är skyldiga att se till att så mycket som möjligt av det som samlas in också bevaras och kommer samhället till nytta
Eftersom tiotusentals svenskar varje år lånar ut sin tid till oss för att besvara SOM-undersökningarna är vi som offentlig undersökningsorganisation skyldiga att se till att så mycket som möjligt av det som samlas in också bevaras och kommer samhället till nytta. Vi ser det som en del av vårt viktiga samhällsuppdrag. Det blir då centralt att tillgängliggöra och långtidsbevara våra insamlade forskningsdata.
I nuläget tillgängliggörs inte data insamlade via Medborgarpanelen. Detta delvis för att dessa data inte bedöms vara av lika stort intresse för sekundäranalys då de inte representerar befolkningen på samma sätt som data från SOM-undersökningarna. Men också för att deltagaravtalet som upprättas med de som svarar på frågor i Medborgarpanelen inte sedan tidigare specificerat att data ska komma att användas utanför just de i panelen samverkande forskningsprojekten.
Våra dataset hos Svensk Nationell Datatjänst
I nuläget pågår en genomgång av dataset från SOM-undersökningarna i SND:s katalog, vilket innebär att många av de äldre dataseten inte är beställningsbara för tillfället.
Som forskare eller student kan du beställa datafiler från Svensk Nationell Datatjänst (SND), där data från alla SOM-undersökningar sedan 1986 finns sparade. Dataset som beställs via SND är justerade för att minska risken för eventuell bakvägsidentifiering och räknas inte som innehållande personuppgifter.
SND är en fristående nationell enhet på Göteborgs universitet som bland annat fungerar som ett repositorium för forskningsdata inom olika discipliner. Bland de samhällsvetenskapliga dataset som finns i SND:s katalog hör SOM-undersökningarna till de mest efterfrågade.
Hos SND kan du beställa dataset från enskilda årliga SOM-undersökningar, inklusive den västsvenska SOM-undersökningen och SOM-undersökningen i Göteborg. Förutom detta kan du beställa kumulativa dataset (ibland "Super-SOM" eller "super-dataset"). De kumulativa dataseten innehåller enkätsvar från samtliga undersökningsår och de flesta frågor som figurerat minst tre år i en SOM-undersökning finns representerade. De kumulativa dataseten uppdateras löpande med varje ny undersöknings data, och ger stora möjligheter att göra analyser med några av Sveriges längsta tidsserier om samhälle och opinion.
Länk till Den nationella SOM-undersökningens kumulativa dataset (SND)
I SND:s katalog finns även en engelskspråkig (översatt) motsvarighet till det nationella kumulativa datasetet (SCID) samt kumulativa dataset för den västsvenska SOM-undersökningen och SOM-undersökningen i Göteborg. Konsultera kodböckerna i anslutning till dataseten för att se exakt vilka variabler som finns med.
Notera att för att kunna arbeta med kvantitativa forskningsdata behövs ett statistikprogram såsom SPSS, Stata eller R.
SOM-priset
Under höstterminen varje år delar vi ut ett stipendium på 8 000 kronor till den student som skrivit den bästa uppsatsen baserad på data från SOM-institutet. Studentuppsatser inom alla ämnesområden på såväl grund- som avancerad nivå kan nomineras till priset.
Läs mer om hur du nominerar och se tidigare vinnare av SOM-priset