- Vad lockade dig att söka marina vetenskaper?
- Vad vill du jobba med efter examen?
- Vad är lätt och svårt på programmet?
- Hur är det att studera marina vetenskaper?
- Vad är speciellt med marina vetenskaper?
- Har du några tips till de som funderar att söka?
- Vad är det roligaste med att studera på marina vetenskaper?
- Möt fler marina studenter
Möt Elin – student i marin vetenskap
Elin Nielsen vill gärna kombinera ett arbete med fokus på naturvård med att jobba i fält och forska. När hon såg kandidatprogrammet i marin vetenskap på Göteborgs universitet blev det självklart att det var detta hon skulle läsa. Att intresset för miljön bara blir större och viktigare gör det roligt – det är en utbildning med mening.
Vad lockade dig att söka marina vetenskaper?
– Jag brinner för miljön och har haft ett intresse för havet i många år. Det började när jag testade att dyka för några år sedan, sedan var jag fast. Det är svårt att inte älska havet efter att ha dykt i det. Då var inte tanken att det var något jag skulle jobba med. Men när jag började kolla på utbildningar och såg Göteborgs universitets sida för marina vetenskaper blev det självklart att det var detta jag skulle göra.
Vad vill du jobba med efter examen?
– Som många som går min utbildning har jag en tanke om att forska, det skulle vara roligt. Jag har blivit mer intresserad av de små processerna. Att väldigt små organismer kan ha så stor påverkan på olika processer är något som jag har fått upp ögonen för under utbildningen. Jag vill gärna kombinera ett arbete med fokus på naturvård med att jobba i fält och forskning.
Vad är lätt och svårt på programmet?
– Min största utmaning har varit matten, jag är glad att jag läste ett basår innan. Det som underlättar utbildningen är att det är så otroligt spännande. Jag kan bli fascinerad över små saker som en föreläsare berättar och så försvinner jag in i det. Då är det lätt att ta in informationen. Vi har även relativt små klasser med 30 – 40 studenter, vilket gör att det är en bra sammanhållning i klassen och det underlättar.
Hur är det att studera marina vetenskaper?
– Alla inom utbildningen har en passion för havet och det skapar en samhörighet. Du har alltid något gemensamt med dina kurskamrater. Vi har även fått möjligheten att vara ute i fält och det är ett helt annat sätt att lära sig och en inspirerande miljö.
Vad är speciellt med marina vetenskaper?
– Intresset är något som står ut, det är en sådan passion för ämnena hos studenterna. Sedan tror alla att jag bara studerar marinbiologi och jag vill då gärna hylla alla de andra delarna i utbildningen. Men jag har märkt att så fort jag börjar berätta om vad jag studerar tycker många att det är intressant eftersom det är ett så relevant ämne för vår tid.
Har du några tips till de som funderar att söka?
– Programmet är bredare än man först kan tro och du har möjlighet att välja inriktning och gå olika vägar beroende på vad som passar ens intresse. Du kan också gå in på Instagram och SG-marins Instagramkonto för att få en inblick i studentlivet.
Vad är det roligaste med att studera på marina vetenskaper?
– För mig är fältmomenten det roligaste och att du under utbildningen får en inblick i hur jobbet faktiskt är. Det är även roligt att det är en aktuell utbildning, intresset för miljön bara blir större och viktigare – det är en utbildning med mening. Det driver mig, och säkert många andra studenter.
Läs mer om kandidatprogrammet i marin vetenskap.
Intervju: Lovisa Thoursie