- Vad lockade dig att söka marina vetenskaper?
- Vad vill du jobba med efter examen?
- Vad är lätt och svårt på programmet?
- Hur är det att studera marina vetenskaper?
- Vad är speciellt med marina vetenskaper?
- Har du några tips till de som funderar att söka?
- Vad är det roligaste med att studera på marina vetenskaper?
- Möt fler marina studenter
Möt Josefin – student i marin vetenskap
Josefin Lindell vill skydda, förvalta och bevara den biologiska mångfalden – något som känns helt rätt när det pratas mycket om miljöfrågor. På kandidatprogrammet i marin vetenskap lär hon sig om alla komponenter i havet, från kemin till fysiken till biologin.
Vad lockade dig att söka marina vetenskaper?
– Jag har alltid älskat och haft ett stort intresse för havet. Jag jobbade i många år efter gymnasiet och hade det marina som ett intresse på fritiden, eftersom jag dök en hel del. Till slut kände jag att jag ville ha mer och tog modet till mig och sökte. Det känns helt rätt, särskilt i denna tid, då vi pratar mycket om miljö i samhället.
Vad vill du jobba med efter examen?
– Jag skulle vilja forska om hajar. Hajar är outforskade i svenska vatten och vi vet så lite om dem överlag. Skydda, förvalta och bevara den biologiska mångfalden är något jag har en passion för. Utbildningen är bryggan till det jag vill göra i framtiden och det känns som att utbildningen verkligen möter framtiden och arbetslivet.
Vad är lätt och svårt på programmet?
– Programmet har varit mycket som jag väntade mig. Jag förväntade mig att lära mig mer om alla komponenter i havet, från kemin till fysiken till biologin, och det har jag fått. Det krävs att du verkligen pluggar och det kan ibland vara svårt.
Hur är det att studera marina vetenskaper?
– När jag får frågan från människor så har de oftast uppfattningen att du alltid är ute i fält. Men det är verkligen en blandning. Du kommer inte ifrån att sitta framför en dator ibland.
Vad är speciellt med marina vetenskaper?
– Utbildningen har breddat mitt intresse för dykning. Innan utbildningen hade jag aldrig dykt i Sverige med tuber innan. Det finns coola saker i våra vatten med! Ju mer du lär dig, desto mer förstår du hur mycket det är du inte vet. Lärarna är väldigt kunniga inom sina områden och detta är deras största intresse, så du har möjligheten att lära dig så mycket!
Har du några tips till de som funderar att söka?
– Det är mycket naturvetenskap. Du kommer få mycket information om många olika komponenter. Mycket handlar om att ha studiedisciplin, det kan vara tufft men det är kul! Det finns en trygghet att ingen kan veta allt, havet är så stort.
Vad är det roligaste med att studera på marina vetenskaper?
– Det absolut roligaste har varit fältveckorna, att få åka ut med båten och besöka institutionens forskningsstationer. Då får du möjlighet att interagera med professor och kursledare. Allt detta gör att du vill lära dig mer.
Läs mer om kandidatprogrammet i marin vetenskap.
Intervju: Lovisa Thoursie