- Vad lockade dig att söka marina vetenskaper?
- Vad vill du jobba med efter examen?
- Vad är lätt och svårt på programmet?
- Hur är det att studera marina vetenskaper?
- Vad är speciellt med marina vetenskaper?
- Har du några tips till de som funderar att söka?
- Vad är det roligaste med att studera på marina vetenskaper?
- Möt fler marina studenter
Möt Enya – student i marin vetenskap
Enya Thuvesson har alltid varit intresserad av havet och vill därför jobba med havet på något vis. Inom det marina området finns mycket intressant, med alla processer och samhörigheten mellan havets olika delar. Nu läser hon kandidatprogrammet i marin vetenskap.
Vad lockade dig att söka marina vetenskaper?
– Jag har alltid varit intresserad av djur och havet och hade fokus på djur under gymnasiet. Då ville jag bli veterinär, men insåg senare att detta inte var rätt väg för mig. Där jag växte upp, i närheten av Åhus, fanns det mycket liv i och runt havet när jag var liten. Det finns nästan inget av detta kvar nu. Den nya miljön som jag fick uppleva när jag flyttade till Västkusten gav mig ett nytt intresse för detta.
Vad vill du jobba med efter examen?
– Nu är jag inne på att jobba med sjöpungar, vår närmaste släkting i havet. Det finns en bristande kunskap om dessa. Jag blev så fascinerad över dessa varelser och de är delvis en av anledningarna att jag hamnade på detta spår. Men jag har ett brett intresse och det finns så mycket intressant inom det marina, så länge jag får jobba med havet på något vis är jag nöjd.
Vad är lätt och svårt på programmet?
– Det finns ämnen jag tycker är svåra, matte och fysik är inte mina starka sidor. Det som är lätt är att vi får en helhetsbild som vi sedan kan bygga vidare på.
Hur är det att studera marina vetenskaper?
– Det är väldigt bra med möjligheten att kunna anpassa utbildningen efter sina egna intressen, att vi får välja inriktning. Vi får under utbildningen kunskap om alla processer och allt som ligger bakom det vi ser. Samhörigheten mellan de olika delarna är något som fått mig att vilja fortsätta på utbildningen.
Vad är speciellt med marina vetenskaper?
– Det är svårt att förklara hur stort ämnet är och hur mycket som ingår i utbildningen. Många tror ofta att vi läser till marinbiologer. De förstår inte hur mycket det finns därtill.
Har du några tips till de som funderar att söka?
– Se till att kunna din matte och gå igenom lite innan du börjar. Det finns även möjlighet att genom universitetet läsa sommarkurser i matte, det tror jag kan vara nyttigt.
Vad är det roligaste med att studera på marina vetenskaper?
– Du får en grund att stå på och möjlighet lära dig mer om vilka vägar du kan gå efter utbildningen. Jag har själv blivit förvånad över att det finns så mycket saker du kan jobba inom. Saker jag inte ens visste var jobb.
Läs mer om kandidatprogrammet i marin vetenskap.
Intervju: Lovisa Thoursie