Bild
Foto: Josefin Bergenholtz
Länkstig

Möt Maria på logopedimottagningen

Lyhördhet, kreativitet och en önskan om att få hjälpa en annan människa – det är enligt Maria viktiga egenskaper i arbetet som logoped. Det bästa med logopedyrket är just att hon får hjälpa andra. Och det är en härlig känsla när hon får återkoppling på att hennes arbete gjort skillnad – en positiv skillnad i en människas liv.

Som logoped kan man arbeta med flera inriktningar och med människor i olika åldrar. Maria har, sedan examen för drygt tio år sedan, bland annat testat på neurologopedi inom både slutenvård och öppenvård samt arbetat med barns språkutveckling, röststörningar och utredningar av läs- och skrivförmåga.

På mottagningen

Idag är Maria anställd på Logopedimottagningen Öron- Näs- och Hals Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Hennes tjänst är fördelad mellan två olika logopediska inriktningar; röstbehandling inom könsbekräftande vård i transvården samt läs- och skrivutredningar för vuxna.

Jag älskar att arbeta med båda patientgrupperna! Jag är diagnosansvarig för logopedin inom transvården hos oss och är med i olika team med andra professioner och patientföreningar. Mitt arbete känns meningsfullt och jag har stora möjligheter till att utveckla de olika arbetssätten, vilket är superviktigt för mig.

Maria har ett stort och ljust mottagningsrum där hon träffar patienterna. Ibland använder hon olika typer av material när hon förklarar hur röst och tal fungerar. T.h. en modell och en illustration av luftstrupe/stämbanden.

Marias dagar kan se lite olika ut, men oftast träffar hon patienter, gör bedömningar eller ger behandling.

Ibland känner jag mig som en journalist som får ställa personliga frågor och får lyssna på livsberättelser, ibland som en detektiv som ska ta reda på hur den språkliga förmågan egentligen ter sig, säger Maria och fortsätter:

Ibland gråter patienterna, ibland skrattar vi tillsammans, ofta möts vi i ett samtal där min förhoppning är att få hjälpa personen till att göra en förändring för ett ökat välmående.

Maria understryker att arbetet är varierande och alla dagar är olika, även om vissa moment är samma. Hon har även möjlighet att distansarbeta en dag i veckan och då jobbar hon med administration.

Inspelningsstudion

Maria arbetar med könsbekräftande vård för individer som fått diagnosen könsdysfori. Hennes uppgift som logoped är att stötta och hjälpa en individ att utveckla sin röst så att den stämmer bättre överens med könsidentiteten. På mottagningen använder sig Maria ofta av inspelningsstudion med dessa patienter.

I inspelningsstudion spelas patientens röst in kontinuerligt. Inspelningarna sparas i journalen vilket gör att Maria och individen kan göra jämförelser - före och efter en behandlingsperiod.

- Vi kan också med verktygen här få objektiva mått på hur en individs röst har förändrats över tid, något som ofta är en viktig och bekräftande del av behandlingen, säger Maria.

Maria berättar också att studion används även av patienter med andra typer av utmaningar, exempelvis individer som i sitt jobb har överansträngt sin röst och behöver hjälp av en logoped. Studion är platsbyggd och isolerad och används även i forskningsstudier.

Maria Brengesjö

Yrke: Leg. logoped
Utbildning: Logopedprogrammet
Examensår: 2014
Arbetsplats: Logopedimottagningen Öron- Näs- och Hals Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg
Jobbar med: Läs- och skrivutredningar för vuxna samt röstbehandling inom transvården

Marias tips för dig som är nyfiken på logopedi

Vad tycker du man bör känna till om man funderar att på att läsa till logoped?

Att som med alla andra yrken så tar det ett tag innan man hittar sin roll och hur man på bästa sätt använder sin kunskap. Och när man väl tror sig ha svar på saker, så förstår man att variationen i arbetet är oändlig.

Ibland behöver man informera andra professioner om att man faktiskt behövs, att ens kunskaper fyller en lucka. Men det finns en rejäl logopedkår som står på ens sida, man är inte ensam.

Vad är dina bästa tips till blivande logopedstudenter?

Jag kan känna nu när jag har lite perspektiv på utbildningen att det finns kurser som jag gärna gått igen och borde tagit bättre tillvara på.

Min uppmuntran till alla studenter är att ta vara på studietiden! Var närvarande på föreläsningarna, ställ frågor och starta diskussioner. Man behöver inte vara rädd för att fråga – de som föreläser har också varit studenter och som föreläsare uppskattar man frågorna jättemycket!

TEXT & FOTO: JOSEFIN BERGENHOLTZ