Anvisningar till ansökan för anställning som doktorand i Flerspråkighet
Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi utlyser två anställningar som doktorand i Flerspråkighet. Måndag 3 mars 2025 kl. 23:59 är sista tidpunkt för att skicka in ansökan.
Ledigkungörelse
Två doktorander i Flerspråkighet
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 4 år
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi
Tillträde: 2025-09-01
Diarienummer: PAR 2024/932
Arbetsuppgifter
Innehavarna skall främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå som inkluderar egen forskning, skrivande av en doktorsavhandling samt studier inom ramen för forskarutbildningskurser. Innehavaren får i begränsad omfattning utföra tjänstgöring som avser undervisning, forskning och administrativt arbete som inte är direkt relaterad till den egna forskarutbildningen. Sådan tjänstgöring räknas av från doktorandtjänstens tidsram.
Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet, Flerspråkighet: Minst 30 högskolepoäng i ett humanistiskt, samhällsvetenskapligt eller utbildningsvetenskapligt ämne på avancerad nivå, varav minst 15 högskolepoäng utgörs av ett självständigt arbete, eller motsvarande kunskaper. Därutöver sådana kunskaper i svenska och engelska som krävs för att tillgodogöra sig obligatoriska kursmoment samt aktivt delta i seminarier och liknande. Beroende på den sökandes forskningsinriktning kan dessutom särskilda språkkunskaper vara nödvändiga.
Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i Högskoleförordningen (kap 7 § 34–41). Som innehavare får enbart den som är antagen till utbildning på forskarnivå bli förordnad (se även Anvisningarna)
Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Stor vikt läggs vid den sökandes tidigare uppsatser/examensarbeten, eventuella tidigare forskningsrelaterade arbetsuppgifter. Ett självständigt arbete med språkvetenskaplig inriktning på avancerad nivå är meriterande. De sökande som bedöms tillhöra en tätgrupp kommer att kallas till intervju. Denna kan i vissa fall genomföras digitalt (se även Anvisningar).
Kontaktuppgifter för anställningarna
Johan Järlehed, professor i flerspråkighet med sociolingvistisk inriktning (e-post: johan.jarlehed@svenska.gu.se
Julia Prentice, viceprefekt för forskarutbildningen (e-post: julia.prentice@svenska.gu.se)
Fackliga organisationer
-
OFR-S: Madelen Hansson, madelen.hansson@gs.gu.se +46-31-786 1171
-
SACO-S: Anna Holgén, anna.holgen@gu.se +46-31-786 4602
Erika Jönsson, erika.jonsson@gu.se +46-31-786 23 66 -
SEKO: Salima Khamchane, seko@gu.se +46-31-786 1173
Doktorandtjänst
Anställningarna påbörjas den 1 september 2025. Tjänstens innehåll och omfattning följer den allmänna studieplanen. Lön följer en av Göteborgs universitet fastställd tariff. Som anställd förväntas doktoranden att ha sin verksamhet förlagd till institutionen för att på bästa sätt kunna interagera aktivt med forskningsmiljön.
Ansökan
Ansökan görs i via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen “Ansök”. För teknisk support avseende Sökandeportalen, kontakta rekrytering@gu.se.
OBS! Det ifyllda formuläret i Sökandeportalen utgör grund för ansökan. Dessutom ska fyra olika typer av bilagor laddas upp elektroniskt (se nedan). Bilagorna utgör underlag för beredningen av ansökningarna och beskrivs i de fyra rubrikerna nedan. De ska namnges och rubriceras efter efterfrågat innehåll. Ofullständig ansökan avslås på formella grunder. |
Bilaga 1. Studieintyg (filnamn: ” Efternamn studieintyg 1”, ” Efternamn studieintyg 2” o.s.v.). Här bifogas examensbevis och/eller studieintyg från Ladok, eller motsvarande. Intygen ska visa att kraven på grundläggande behörighet uppfylls liksom kraven på särskild behörighet i enlighet med allmän studieplan för aktuellt forskarutbildningsämne (redovisas även nedan). Om den sökande inte uppfyller kraven så som de anges i studieplanen under rubriken ”Behörighetsvillkor och förkunskapskrav”, utan anser sig behörig med hänvisning till formuleringen ”motsvarande kunskaper” eller liknande, ska ett separat dokument (”Efternamn studieintyg behörighet”) tydligt klargöra på vilka grunder den sökande anser sig ha motsvarande kunskaper.
Bilaga 2. Personligt brev (filnamn ”Efternamn personligt brev”). Här bifogas en kort motivering för att söka till forskarutbildning i det aktuella ämnet (högst 3 000 tecken med mellanslag inräknade).
Bilaga 3. CV/curriculum vitae
Bilaga 4. Projektbeskrivning (filnamn: ”Efternamn projektbeskrivning”). Här bifogas en självständigt utformad beskrivning av den sökandes tänkta avhandlingsarbete. Beskrivningen får omfatta 5–10 sidor inklusive referenser (högst 24 000 tecken med mellanslag inräknade) och kan vara på svenska eller engelska. Beskrivningen bör innehålla en tydlig problemformulering i anslutning till att undersökningen presenteras, samt en motivering till att problematiken bör utforskas närmare. Introduktionen av problemställningen bör leda till en beskrivning av undersökningens mer precisa syfte, som inbegriper relevanta frågor som undersökningen är tänkt att besvara och/eller de hypoteser som ska prövas. Den bör också innehålla en kortare forskningsöversikt, som klargör vad som tidigare är gjort på området och hur den sökandes undersökning förhåller sig till detta: vad som kan vidareutvecklas, men också vad som eventuellt är otillfredsställande behandlat.
I beskrivningen bör teoretiska perspektiv klargöras och motiveras. I anslutning till detta ska ett metodiskt avsnitt förklara och motivera de källor, arbetsinstrument och analystekniker som ska utnyttjas i undersökningen. Planen kan också innehålla en preliminär disposition eller lista över olika moment i avhandlingsarbetet liksom resonemang kring en översiktlig tidsplan för arbetsprocessen.
Projektbeskrivningen bör vara skriven på ett sådant sätt att nämnda punkter behandlas som led i ett fortlöpande, logiskt sammanhängande resonemang, där problemformuleringen utgör grunden för det övriga.
Notera att projektbeskrivningen är en ansökningshandling som ska skrivas självständigt. Det är tillåtet att diskutera projektet med exempelvis en potentiell handledare eller att ställa allmänna frågor om vad beskrivningen bör innehålla, men inte att ta hjälp med skrivandet av själva texten. Om den sökande har diskuterat projektet med någon ska detta redovisas explicit tillsammans med kontaktuppgifter till den rådgivande.
Bilaga 5. Skrifter (filnamn: ”Efternamn skrift 1”, ”Efternamn skrift 2” o.s.v.). Här bifogas examensarbeten från avancerad nivå samt eventuellt övriga relevanta publikationer. Maximalt fem skrifter kan bifogas; skrifter utöver dessa kan förtecknas separat.
För teknisk support avseende Sökandeportalen, kontakta rekrytering@gu.se. Frågor om innehållet i ansökan och om den mottagande forsknings- och utbildningsmiljön kan ställas till Johan Järlehed, professor i flerspråkighet med sociolingvistisk inriktning (johan.jarlehed@svenska.gu.se), tel: 0709-632673) eller till viceprefekten för forskarutbildning: Julia Prentice (julia.prentice@svenska.gu.se.)
Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet, Flerspråkighet: Minst 30 högskolepoäng i ett humanistiskt, samhällsvetenskapligt eller utbildningsvetenskapligt ämne på avancerad nivå, varav minst 15 högskolepoäng utgörs av ett självständigt arbete, eller motsvarande kunskaper. Därutöver sådana kunskaper i svenska och engelska som krävs för att tillgodogöra sig obligatoriska kursmoment samt aktivt delta i seminarier och liknande. Beroende på den sökandes forskningsinriktning kan dessutom särskilda språkkunskaper vara nödvändiga.
Bedömning
Antagning och urval av sökande ska enligt Högskoleförordningens 7 kapitel ske med hänsyn till den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Som underlag för denna bedömning tjänar den sökandes examensarbeten samt plan över tänkt avhandlingsarbete. Projektplan och bilagda arbeten bedöms utifrån följande kriterier:
a) Forskningsprojektets relevans (problemformuleringens betydelse för ämnets kunskapsutveckling samt dess relation till teori och tidigare forskning).
b) Forskningsprojektets genomförbarhet (relevanta metoder och källor).
c) Forskningsprojektets originalitet (självständighet i relation till ämnets kunskapsutveckling).
Antagning och urval sker dels med beaktande av den sökandes förkunskaper och meriter, dels med beaktande av institutionens handledningsresurser inom området för doktorandens forskningsinriktning.
Besked lämnas senast 15 maj 2025.