Göteborgs universitet
Bild
kostvetenskap

Kostvetenskap

Kostvetenskap är ett ämne på forskarnivå med fokus på människors möte med mat vilket studeras ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Kostens betydelse vid hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete är centralt men även aspekter som miljö och prestation behandlas. Kostvetenskap innefattar studier om bland annat individers och kostansvarigas agerande, val och vanor. Det kan gälla såväl måltiden som kosten i sin helhet. Även lärande, förändringsarbete samt människors tankar, attityder och uppfattningar om kost är viktiga utgångspunkter i forskningen.

Behörighet

För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande uppfyller villkor för grundläggande och särskild behörighet, och bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.

Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå.
Behörig är även den som på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet
För att uppfylla villkor för särskild behörighet krävs att den sökande har fullgjort kursfordringar om minst 90 högskolepoäng i ämnet kostvetenskap eller i annat ämne med betydelse för kostvetenskaplig verksamhet. För behörighet krävs inom dessa 90 högskolepoäng ett självständigt arbete (examensarbete) omfattande minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå.

Behörig är även den som på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Allmän studieplan

För utbildning på forskarnivå finns för varje ämne en allmän studieplan som reglerar utbildningen. I studieplanen ingår avsnitt om:

  • Examensbenämning och ämnesbeskrivning
  • Utbildningens mål
  • Behörighetsvillkor och förkunskapskrav
  • Antagning, urval och bedömningsgrunder
  • Utbildningens innehåll och upplägg
  • Handledning
  • Individuell studieplan
  • Övergångsregler