University of Gothenburg
Image
Grafik med lila bakgrund och färgade serpentiner.
Breadcrumb

Att söka till forskarutbildningen

Vi söker nu 4–5 doktorander med start hösten 2025. Samtliga är heltidsfinansierade för fyra år och placerade vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. Sista ansökningsdag är den 6 februari 2025. Här läser du om hur ansökan och antagningen fungerar.

Forskarutbildningen regleras av Högskoleförordningen, doktorandreglerna vid Göteborgs universitet och Samhällsvetenskapliga fakultetens tillämpningsbeslut om doktorandreglerna, samt den allmänna studieplanen.

Att söka doktorandplats i socialt arbete

Lediga platser till forskarutbildningen läggs ut på Göteborgs universitets jobbportal. Ansökningarna är offentliga och antagning till utbildning på forskarnivå sker i öppen konkurrens med andra sökande. 

Antagning av doktorander sker vartannat år, samt i enstaka fall för doktorandanställning i specifika forskningsprojekt. När en doktorandtjänst blir aktuell publiceras den i jobbportalen:

Jobbportalen: lediga tjänster

Behörighet

För att komma ifråga för antagning till forskarutbildningen måste du uppfylla kraven för grundläggande behörighet för utbildning på forskarnivå enligt Högskoleförordningen och kraven för den särskilda behörighet som gäller för respektive ämne.

Högskoleförordningen 7 kapitel § 39 (notisum.se)

Grundläggande behörighet 

  • avlagt en examen på avancerad nivå
  • läst minst 240 högskolepoäng, varav 60 högskolepoäng på avancerad nivå
  • eller på annat sätt inom eller utom Sverige förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper

Särskild behörighet

  • socionomexamen, 210 högskolepoäng, 
  • minst 60 högskolepoäng i socialt arbete på avancerad nivå, varav vetenskapligt arbete om minst 15 högskolepoäng,
  • eller på annat sätt förvärvade kunskaper vilka motsvarar ovanstående krav

Finansiering 

Studier på forskarnivå kan finansieras genom doktorandanställning hos universitetet eller i enstaka fall genom särskilt avtal med specifika forskningsprojekt (projektdoktorander) eller arbetsgivare (samverkansdoktorander).

Antagning

När en doktorandtjänst blir aktuell utlyses den på universitetets portal för lediga anställningar. Vår ambition är att anta 4-5 doktorander per omgång.

En beredningsgrupp på institutionen läser och bedömer din och andra sökandes meriter och underlag. En tätgrupp kallas sedan till intervjuer. Beredningsgruppen gör ett slutligt urval och lämnar sitt förslag till prefekt, som fattar beslut. Beslut om antagning till forskarutbildning kan inte överklagas och tas vanligen i april/maj.

Cirka 30 doktorander studerar idag på forskarutbildningen och varje år disputerar tre till fyra personer. De som antas som forskarstudenter tilldelas två handledare och knyts till en av institutionens forskningsplattformar.

Forskning vid Institutionen för socialt arbete

Ansök till en doktorandanställning

Ansökan måste vara fullständig för att vi ska kunna göra en bedömning av din behörighet, dina meriter och färdigheter. 

I din ansökan ska du skicka med:

  1. Ett introduktionsbrev på max 500 ord (cirka 1 sida). Brevet ska bestå av: (a) en kort presentation av dig själv, (b) en kort presentation av dina meriter, (c) en kort presentation av forskningsprojektet. 
  2. Ett CV, inklusive styrkt meritförteckning och publikationslista. 
  3. Uppsatser och examensarbeten samt andra relevanta skrifter.
  4. En forskningsplan om maximalt tre sidor.
  5. Kopior på examensbevis och bevis på särskild behörighet. 
  6. Redogörelse för, samt intyg på, övriga relevanta meriter som till exempelvis deltagande i forsknings- utvärderings- eller liknande utvecklingsarbete.

Mer detaljerade instruktioner och information om utbildningen finns i annonstexten.

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen.

Institutionens förutsättningar att, utifrån den sökandes preliminära forskningsinriktning, erbjuda handledning samt i övrigt utgöra en god forskningsmiljö för det planerade avhandlingsarbetet, tas också i beaktan.

Varmt välkommen att påbörja din forskarkarriär hos oss!