Att kommunicera vetenskap. Forskaren och omvärlden heter den nya boken som just getts ut av Studentlitteratur. Där sammanfattar forskarna Marie Demker och Bengt Johansson vid Göteborgs universitet sina kunskaper och erfarenheter för den som är intresserad av att nå ut brett i samhället med sin forskning.
– Intresset för forskning är stort i hela samhället och hur viktigt det är att kunna kommunicera forskning visade inte minst pandemin, där kommunikation om forskning blev en helt central del av kriskommunikationen, konstaterar Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG).
Finansiärer ställer idag allt större krav på att forskningsprojekt ska kommuniceras, både till grupper som har särskilt stor nytta av resultaten och en bredare allmänhet. Enligt Högskolelagen är det dessutom en uppgift för dagens högskolor och universitet att informera om sin forskning och att samverka med det omgivande samhället samt att verka för att resultaten kommer till nytta.
– Det kan och ska förstås göras på många olika sätt och med den här boken vill vi underlätta för forskare som känner att de behöver mer kunskap om medielandskapet och hur de kan göra en bra kommunikationsplanering, säger Bengt Johansson.
Traditionella nyhetsmedier har en särskilt viktig roll för att nå ut till allmänheten och det finns redan en hel del skrivet om medieträning, liksom om att skriva populärvetenskap.
– Men vår bok tar sin utgångspunkt i forskaren som en del av offentligheten och vilka krav det ställer på att kunna kommunicera. Dessutom ger vi en del praktiska tips och råd om hur man kan tänka i olika situationer.
– Forskningskommunikation är ju något som diskuteras flitigt i akademin, inte minst inom forskarutbildningen. Vi hoppas att boken når ut till de som – oavsett ämne – ordnar kurser eller utbildningar om forskningskommunikation. Men vi hoppas även att både forskare och kommunikatörer mer allmänt nås av vår bok och upplever att den underlättar arbetet med att nå ut med forskning utanför akademin.
Marie Demkers och Bengt Johansson budskap om forskningskommunikation:
-
Det är roligt och inspirerande. Det är en utmaning, men ger mycket tillbaka. Inte sällan kommer idéer till ny forskning från samverkan med personer och organisationer utanför akademin.
-
Tänk som en journalist: Forskare ska inte vara journalister, men forskare som har kunskap om hur journalistik fungerar är bättre på att ge intervjuer. Förstår vi forskare hur journalister tänker och arbetar undviker vi de största fallgroparna.
-
Se till att bottna: Även om det kan vara lockande att vässa en rubrik i en debattartikel eller tweet måste den ha täckning i forskningen du presenterar. Detsamma gäller i intervjuer. Visst kan man tillåta sig att spekulera, om man är tydlig med att man gör just det. Men gissa inte vad forskningen säger om något som du inte är insatt i.
Läs mer
- om boken Att kommunicera vetenskap. Forskaren och omvärlden på Studentlitteraturs webbplats
- om Marie Demker, professor i statsvetenskap, och hennes forskning här
- om Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation, och hans forskning här