Litteraturvetarnas lästips i sommar
Hängmattan, balkongen, stranden, tåget – under sommaren finns många tillfällen till läsning. Men visst kan det vara svårt att hitta de där riktiga godbitarna bland alla böcker. Vi bad några litteraturvetare på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet att dela med sig av sina bästa lästips i sommar.
Camilla Brudin Borg, universitetslektor i litteraturvetenskap
Lästips: Matrix av Lauren Groff
Översatt av Johanna Karlsson
Camilla Brudin Borg forskningsintressen kretsar kring hållbarhet, framtid, ekologi och natur. I sommar utmanar hon oss att läsa en utopi.
Här hittar du fler tips på utopier att läsa i sommar.
Vill du veta mer om det utopiska berättandet? I höst kan du studera kursen Ekokritisk fördjupningskurs: Det goda livet som är på avancerad nivå.
Ugo Ruiz, lektor i franska med litteraturvetenskaplig inriktning
Lästips: Les années av Annie Ernaux
Svensk titel: Åren
Översatt av Maria Björkman
Ugo Ruiz undervisar i franska och fransk litteratur och han tipsar om ett av de verk som finns bland kurslitteraturen. Åren är skriven av 2022 års Nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux.
Fransk litteratur studeras på både grundkurs, fortsättningskurs och fördjupningskurs i franska. På avancerad nivå finns bland annat kursen Jagets poetik – autofiktion i fransk litteratur. Här hittar du alla våra kurser i franska.
Terese Kerstinsdotter, doktorand i litteraturvetenskap
Lästips: De röda kattorna av Maria Lang
Terese Kerstinsdotter undervisar bland annat på den återkommande sommarkursen Litterära klassiker där ond bråd död löper som en röd tråd. Hon har valt ett lästips på samma tema.
Studera grundkursen i litteraturvetenskap om du vill få inblickar i litteraturens genrer och historia från antiken till våra dagar.
Här kan du läsa mer om sommarkursen Litterära klassiker.
Anne Schumacher, doktorand i tyska med litteraturvetenskaplig inriktning
Lästips: Der Golem av Gustav Meyrink
Svensk titel: Golem
Översättare: Ernst Klein
I sitt avhandlingsarbete skriver Anne Schumacher om hur andra världskrigets desertörer skildras i tysk efterkrigslitteratur. Hennes lästips, Golem av Gustav Meyrink, är skriven på randen till första världskriget.
Tyskspråkig litteratur studeras på både grundkurs, fortsättningskurs och fördjupningskurs i tyska. På avancerad nivå finns bland annat kurserna Tysk efterkrigslitteratur. Här hittar du alla våra kurser i tyska.
För den som har ett stort intresse för samtida tysk litteratur och litterära frågor finns dessutom masterprogrammet Deutsche Gegenwartsliteratur: Rezeption, Vermittlung und Kontext som börjar i höst.
Maria Hymna Ramnehill, doktorand i litteraturvetenskap
Lästips: Fadder Teiresias vår av Peter Kihlgård
Inom ramen för sin avhandling forskar Maria Hymna Ramnehill om transfigurer i svensk litteratur. En av böckerna hon tittar närmare på är Peter Kihlgårds Fadder Teiresias vår som också är hennes tips på sommarläsning.
Fler böcker med temat queer hittar du via Queerlits databas. I två års tid har de samlat in och gjort svensk skönlitteratur med HBTQI-teman bättre sökbar.
Zlatan Filipovic, lektor i engelska med litteraturvetenskaplig inriktning
Lästips: Weather av Jenny Offill
Svensk titel: Väder
Översättning: Alva Dahl
Zlatan Filipovic undervisar i engelska och engelskspråkig litteratur på flera av våra kurser. Han är också en av redaktörerna bakom boken Broken Mirrors som handlar om dystopisk och apokalyptisk litteratur.
Engelskspråkig litteratur studeras på både grundkurs, fortsättningskurs och fördjupningskurs i engelska. På avancerad nivå finns bland annat kursen Postkoloniala texter och teorier som går i höst.
Här hittar du alla våra kurser i engelska.