Image
Porträtt på Gustaf och Ebba Ljunggren
Självporträtt av tecknaren Gustaf Ljunggren (till vänster) och bild på Ebba Ljunggren, tidningsdirektör på GP.
Photo: Familjealbum och GP arkiv
Breadcrumb

Nytt stipendium för studenter på JMG

Ett nytt stipendium har inrättats på JMG för studenter inom medie- och kommunikationsvetenskap.
Det är stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond som finansierar stipendiet som ett sätt att stödja utbildning för barn och unga.

– Vi är mycket glada över att våra studenter får den här möjligheten till uppskattning, säger prefekt Marie Grusell vid JMG. Medie- och kommunikationsvetenskap är ett så viktigt område idag och betyder så mycket för samhällsutvecklingen att det är värt att uppmärksammas på alla sätt.

10 000 kronor till vinnarna

Stipendiet för bästa studentuppsats kommer att delas ut en gång per termin och består av en summa på 10 000 kronor. Kriterierna är att uppsatsen ska tillföra kunskap inom medie- och kommunikationsvetenskap vad gäller teori, design, empiri och analys.

Lärarna väljer ut ett antal uppsatser som sedan bedöms av styrelsen för den stiftelse som finansierar stipendiet, Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond.

Den första prisutdelningen kommer att ske i november.

Till minne av spännande personligheter 

Stiftelsen bildades 1988 av sonen till Ebba och Gustaf Ljunggren, båda med spännande levnadshistorier inom branschen.

Ebba Ljunggren, 1887-1978, var tidningsdirektör och arbetade i nära 50 år på Göteborgs-Posten. När hon gick i pension, 77 år gammal, var hon den äldsta kvinnliga företagschefen i landet. Hennes make, Gustaf Ljunggren, 1879-1967, var karikatyrist, skämt- och satirtecknare och gjorde även annonser för Stomatol under många år.

Uppfyller ändamålet

Idag sitter barnbarnsbarnet Johan Frisack i styrelsen för minnesfonden.

– Jag ser stipendiet till JMG:s studenter som ett ypperligt tillfälle att verka för stiftelsens ändamål, säger han.

Minnesfonden ska bland annat främja vård och uppfostran av barn samt lämna understöd för beredande av undervisning eller utbildning genom att lämna anslag eller stipendier till enskilda personer, institutioner, högskolor eller andra liknande mottagare.

Läs mer om

Text: Cajsa Malmström