Image
Möte med externa rådet
Ewa Wikström, professor och föreståndare för forskningscentret, under ett samtal med externa samverkansrådet.
Photo: Isac Lundmark
Breadcrumb

Externt samverkansråd stärker CHG:s framtid

Published

Ovärderliga diskussioner och breda nätverk. När det externa samverkansrådet för Centre for Health Governance, forskningscentret för styrfrågor och hälsoekonomi inom hälso- och sjukvårdssystemet, diskuterar strategiska satsningar är det en tvärprofessionell sammansättning av experter från olika branscher och roller som möts.

– Ledamöterna har stort intresse i centrets verksamhet och har redan bidragit med betydelsefulla inspel, säger Ewa Wikström, föreståndare för forskningscentret.

Centre for Health Governance, en gemensam satsning mellan Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin, har under sina två första år etablerat sig som en central aktör inom hälsoekonomi och styrning. En nyckelkomponent är det externa samverkansrådet, vars medlemmar sträcker sig från representanter för Getinge till regionala aktörer i Göteborgsregionen.

Tre områden i fokus

Rådet har koncentrerat sina insatser på tre huvudområden: CHG:s aktuella utveckling, samhällsutmaningar som CHG kan behöva hantera och en djupdykning i specifika forskningsprojekt. Mångfalden bland ledamöterna bidrar med olika perspektiv och kritiska inspel i de strategiska diskussionerna.

Ewa Wikström, föreståndare och professor i Health Governance på Handelshögskolan på Göteborgs universitet, betonar rådets betydelse och dess roll i pågående forskningsstudier inom centret. 

 Det har varit oerhört betydelsefullt för diskussioner om datainsamling och design i pågående forskningsstudier inom centret. Ledamöterna har också lyft fram viktiga aspekter på kunskapsspridning och kommande konferenser, säger hon.

Samverkansrådet för med sig en annan styrka: medlemmarnas omfattande nätverk inom olika organisationer och samhällsarenor. Dessa nätverk, som inkluderar perspektiv från Västra götalandsregionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Carlanderska, Getinge, RISE, Prioriteringscentrum och Göteborgsregionen, underlättar och stärker centrets samverkan med externa aktörer.

Mats Sundgren, expert inom hälsodatastrategi och nyckelfigur som Senior Industry Scientific Director för European Institute for Innovation through Health Data samt styrelseordförande för forskningsstiftelsen IMIT, är en av ledamöterna som tillför bredd och djup. 

– Med min gedigna erfarenhet tar jag med nya perspektiv in i Center of Health Governance, allt från datavetenskap och AI-tjänster, datasekretess till förvaltningsaspekter av ledande innovationsprojekt inom privata offentliga partnerskap och industri.

"Excellent kunskap"

En annan ledamot är Jenny Rehnman, forsknings- och utvecklingschef på Göteborgsregionen. 

– Det finns idag ett stort behov av forskning och utveckling – inklusive forskning om resultat och kostnadseffektivitet – där jag ser att CHG har excellent kunskap som kan komma till nytta för kommunernas utveckling.

Att dessa insikter och perspektiv kommer att bidra till CHG:s utveckling är föreståndaren Ewa Wikström övertygad om.

 Ledamöternas perspektiv och kunskap om aktuella och framtida utmaningar och svåra prioriteringar är centrala för CHG:s verksamhet och forskningsinriktning och vi ser framemot fortsatta dialoger, avslutar hon.

Text: Jessica Oscarsson

Externa rådet

Ledamöter i CHG:s externa samverkansråd

  • Magnus Lundbäck, PhD, Executive Vice President, Human Resources & Sustainability, Getinge AB.
    HR-expert med intresse för samverkan mellan industri och akademi. Han har haft ledande roller på företag som Gunnebo AB och Getinge, där han nu är Executive Vice President HR.
  • Jenny Rehnman, PhD, forsknings- och utvecklingschef, Göteborgsregionen.
    Chef för enheten Forskning och utveckling, FoU, som arbetar på uppdrag av kommunerna i delregionen. FoU bedriver praktiknära forskning och ger stöd för utveckling i socialtjänstens alla områden samt frågor som rör arbetsmarknad och integration.
  • Cecilia Hahn Berg,  PhD, utvecklingsstrateg, Sjukhusdirektörens stab, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 
    Representerar Sahlgrenska Universitetssjukhuset och dess roll och ambition att vidareutveckla samarbetet mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet inom life science, artificiell intelligens och relaterade områden. 
  • Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik och föreståndare för Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet.
    Lars har även en roll som etisk rådgivare på regional, nationell och myndighetsnivå när det gäller etiska frågeställningar inom vården, med fokus på prioriteringsfrågor.
  • Sarah Thunberg, PhD, VP Business and Innovation Area Health and Life Science, RISE.
    Affärs- och innovationsområdeschef på forskningsinstitutet RISE där hon arbetar tvärdisciplinärt med interna forskarkollegor och externa aktörer för att utveckla och implementera nya produkter och tjänster för att stärka svenskt näringslivs och offentlig sektors konkurrenskraft.
  • Mats Sundgren, PhD, Industry Scientific Advisor for the European Institute for Innovation through Health Data.
    Expert inom hälsodatastrategi och tidigare integrationsledare på AstraZeneca. Nu har han nyckelroller som Senior Industry Scientific Director för European Institute for Innovation through Health Data, Executive Strategic Advisor för IgniteData, och styrelseordförande för forskningsstiftelsen IMIT. 
  • Jan Kilhamn, MD, PhD, infektionsläkare och verksamhetschef, Medicinkliniken, Carlanderska sjukhuset.
    Ansvarig för verksamheten vid Carlanderskas medicinklinik, som utreder och behandlar en bred patientpopulation med internmedicinska åkommor och även driver en FoU-enhet för kliniska prövningar. 
  • Ann Ekberg-Jansson, MD, PhD, Ass prof, lungläkare och regional FoU chef Västra Götalandsregionen.
    Lungläkare med mångårig erfarenhet av att arbeta inom olika vårdnivåer inom hälso- och sjukvård,  framför allt som chef och ledare. Ansvarig för det regionalt sammanhållna FoUi-uppdraget inom VGR som gäller arbetet som rör såväl forskning, utveckling, innovation och life science.