Är du chef? Delta i en fokusgruppsstudie om dina förutsättningar att arbeta alkoholförebyggande!
Vilka förutsättningar har chefer att arbeta alkoholförebyggande på arbetsplatsen och att stödja medarbetare med begynnande alkoholproblem? Detta undersöker vi i CHIFA-projektet: Chefers individuella och organisatoriska förutsättningar för alkoholprevention på arbetsplatsen.
Varför gör vi studien?
Att dricka alkohol kan ha en del negativa effekter som kan påverka arbetsplatser. Kortare och längre frånvaro, sänkt produktivitet, ökad risk för skador och sämre kvalitet i arbetets utförande är några exempel. För enskilda medarbetare tillkommer hälsorisker och risken att utveckla beroende.
I det moderna arbetslivet finns en rad förväntningar på chefer. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete med syfte att förebygga risken för skador och hälsoproblem är en av många uppgifter. Det finns emellertid inte så mycket forskning om chefers förutsättningar att bedriva ett förebyggande arbete. Vi gör den här studien för att få veta mer. Syftet är att så småningom kunna utveckla stöd till chefer som baserar sig på svenska chefers situation, erfarenheter och behov.
Vad innebär det för dig att delta i en fokusgrupp?
Fokusgruppen består av 4 – 6 chefer från olika organisationer. Samtalet leds av professor Ewa Wikström och fokuseras på dina erfarenheter av förebyggande insatser på övergripande nivå och för medarbetare med begynnande problem. Fokusgruppen tar i sin helhet 1,5 timme (90 minuter). Med på fokusgruppen är också en forskare från projektgruppen som fungerar som bisittare.
Deltagande forskare
Gunnel Hensing
Kristina Berglund
Monica Bertilsson
Nanna Gillberg
Ulric Hermansson
Morten Sager
Ewa Wikström
Vem gör vad i fokusgruppsstudien?
Gunnel Hensing tar emot intresseanmälningar.
Monica Bertilsson kontaktar de som anmält intresse och bokar in datum och plats för fokusgruppsintervju.
Ewa Wikström leder fokusgruppen. Monica Bertilsson är bisittare.
Morten Sager går in som bisittare vid behov.
Vill du veta mer?
Välkommen att kontakta professor Gunnel Hensing som är projektledare om du vill veta mer om studien: gunnel.hensing@gu.se eller telefon 076-618 68 62.