University of Gothenburg
Image
Musiklärarstudenter på scen spelar trumpet, saxofon och slagverk
Photo: Johan Wingborg
Breadcrumb

Ämnesguide för musiklärare

Ämneslärarutbildningen i ämnet musik förbereder dig för arbete i gymnasieskolan och årskurs 7–9. Välj mellan att utbilda dig till lärare enbart i ämnet musik, eller kombinera musik med ett annat ämne.

Musikämnet i grundskolan och gymnasieskolan

I nuvarande läroplan för gymnasiet (GY11) är musik en inriktning i det högskoleförberedande estetiska programmet. Det estetiska programmets övergripande mål är bland annat att

  • utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga, kulturella och kommunikativa perspektiv,
  • eleverna ska skapa, uppleva och tolka konst och kultur,
  • ge eleverna allsidig träning i det estetiska hantverket.

I din lärarutbildning ska du i första hand erövra kompetens att undervisa i tre gymnasieämnen: musik (bruksspel, ensemble, ensembleledning, musikproduktion, rytmik, instrument, sång och körsång), musikteori (gehörs- och musiklära, arrangering och komposition) och estetisk kommunikation.

Som ämneslärare i musik får du behörighet att undervisa i musik i grundskolan. Grundskolans musikundervisning syftar till att eleverna ska utveckla sin förmåga att förstå, uppleva och använda musik som uttrycksform och kommunikationsmedel. Ämneslärarutbildningens musikkurser förbereder dig även för musikundervisning på grundskolan.

Musik inom Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet

Musikkurserna inom ämneslärarutbildningen är uppdelade i två lärarutbildningsämnen: musik (120 hp) och musik fördjupning (90 hp). Om du kombinerar musik med ett annat ämne i din lärarutbildning kommer du enbart att läsa ämnet musik (120 hp). Om du har valt att bli ettämneslärare läser du även musik fördjupning (90 hp). I båda fallen ger studierna behörighet som musiklärare i grundskola och gymnasium.

Kurser i ämnet musik inom Amneslärarprogrammet

Kurser inom lärarutbildningsämnet musik (120 högskolepoäng)

Kurser inom lärarutbildningsämnet musik fördjupning (90 högskolepoäng)